Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Azi poti sa te consideri norocos. Incearca sa participi la tombole sau concursuri. Posibil sa castigi.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 490 i.Hr, Pheidippides, un soldat grec a alergat de la Marathon pana la Atena( aproximativ 40 km) pentru a anunta rezultatul luptei dintre greci si persi. El a ajuns la Atena foarte obosit, a anuntat victoria grecilor si a murit. In 1896, la prima editie a jocurilor olimpice moderne, s-a tinut o cursa de aproape 40 de kilometri in memoria lui Pheidippides.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Trei broscute pe lac.
Prima face oac, all-a face oac oac, alll-a face oac oac oac.
Prima scoate un pistol si o inpusca pe alll-a. A ll-a ii zice primei:
-De ce ai impuscat-o mai?
-Stia prea multe!

› vrei mai mult

Ora de istorie: De ce a fost importanta Mica Unire a Principatelor Romane

23 Ianuarie 2023

Romania intre 1859 si 1878

Unirea provinciilor istorice locuite de romani a fost un proces inceput in anul 1600 de Mihai Viteazul, continuat in 1848 de domnitorii domnitorii Mihail Sturzda (Moldova) si Gheorghe Bibescu (Tara Romaneasca) cand s-a realizat o uniune vamala intre cele doua principate fiind desfiintate punctele vamale dintre cele doua tari si s-a finalizat in 1859 prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor Principate Dunarene, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.


Alegerea capitalei la Bucuresti


Chiar daca Iasul a fost orasul de suflet al lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul a realizat ca Bucurestiul e mai potrivit pentru alegerea capitalei. Iasul era prea aprope de granita cu Imperiul Rus, pe cand Bucurestiul era mai departe de pericole avand mult mai aproape Dunarea.


Ce au avut in comun cele doua Principate Dunarene


Cu toate ca cele doua regiuni aveau traditii diferite, limba si etnia au avut rolul cel mai important in procesul de unificare al Principatelor Dunarene. Dupa Unire, Alexandru Ioan Cuza, impreuna cu Mihail Kogalniceanu au initiat reforme interne ca secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, reforma invatamantului, transformand, incet incet, noul stat dintr-unul oriental-fanariot intr-unul european. Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza (1866) Unirea a fost consolidata de succesorul sau, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.


Cat de importanta a fost Mica Unire


Sirul de reforme initiate de Cuza si venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atat de sprijinul Frantei cat si de cel al Prusiei, a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constitutiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania.

Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei


Citeste si alte articole similare despre istorie:

Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia
Regine celebre care au ramas in istorie
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?

Testeaza-ti cunostintele despre Mica Unire si Marea Unire!

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri