Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Leul a organizat un concurs de glume.Bancul la care nu radea nimeni,cel ce la spus va fi mancat.
La concurs:
incepe ursul:spune bancul dar nu rade nimeni.E mancat.Urmeaza vulpea:spune bancul,nu rade nimeni si e mancata.Iepurele ce urma isi spuse bancul dar nu radea nimeni cu exceptia girafei si leul o intreaba:
-De ce razi girafo?
-M-am prins de bancul vulpii!

› vrei mai mult

Cultura generala

Imperiul Rus, in razboiul Ruso-Turc din anii 1877-1878, prin marele duce Nicolae, i-a cerut princepelui Carol I ajutorul. Intr-o telegrama cifrata, marele duce Nicolae s-a adresat princepelui Carol I cerandu-i ajutorul: ''Turcii, adunand cele mai mari mase de trupe la Plevna, ne zdrobesc. Rog sa faci fusiune, demonstratiune si, daca se poate, sa treci Dunarea cu armata dupa cum doresti. Intre Jiu si Corabia demonstratiunea aceasta este neaparat necesara pentru inlesnirea miscarilor mele.''

› vrei mai mult

Ora de istorie: De ce a fost importanta Mica Unire a Principatelor Romane

23 Ianuarie 2023

Romania intre 1859 si 1878

Unirea provinciilor istorice locuite de romani a fost un proces inceput in anul 1600 de Mihai Viteazul, continuat in 1848 de domnitorii domnitorii Mihail Sturzda (Moldova) si Gheorghe Bibescu (Tara Romaneasca) cand s-a realizat o uniune vamala intre cele doua principate fiind desfiintate punctele vamale dintre cele doua tari si s-a finalizat in 1859 prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domnitor al ambelor Principate Dunarene, la 5 ianuarie 1859 in Moldova si la 24 ianuarie 1859 in Tara Romaneasca.


Alegerea capitalei la Bucuresti


Chiar daca Iasul a fost orasul de suflet al lui Alexandru Ioan Cuza, domnitorul a realizat ca Bucurestiul e mai potrivit pentru alegerea capitalei. Iasul era prea aprope de granita cu Imperiul Rus, pe cand Bucurestiul era mai departe de pericole avand mult mai aproape Dunarea.


Ce au avut in comun cele doua Principate Dunarene


Cu toate ca cele doua regiuni aveau traditii diferite, limba si etnia au avut rolul cel mai important in procesul de unificare al Principatelor Dunarene. Dupa Unire, Alexandru Ioan Cuza, impreuna cu Mihail Kogalniceanu au initiat reforme interne ca secularizarea averilor manastiresti, reforma agrara, reforma invatamantului, transformand, incet incet, noul stat dintr-unul oriental-fanariot intr-unul european. Dupa abdicarea lui Alexandru Ioan Cuza (1866) Unirea a fost consolidata de succesorul sau, principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen.


Cat de importanta a fost Mica Unire


Sirul de reforme initiate de Cuza si venirea mai apoi pe tronul Principatelor Unite a domnitorului Carol I, care se bucura atat de sprijinul Frantei cat si de cel al Prusiei, a facut ca actul de la 1859 sa fie ireversibil. Din 1866, potrivit Constitutiei promulgate la 1 iulie, Principatele Unite incep sa se numeasca oficial Romania.

Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei


Citeste si alte articole similare despre istorie:

Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia
Regine celebre care au ramas in istorie
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?

Testeaza-ti cunostintele despre Mica Unire si Marea Unire!

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri