Opt pasi pentru a le dovedi parintilor ca pot avea incredere in tine

17 octombrie 2022, 12:50

Opt pasi pentru a le dovedi parintilor ca pot avea incredere in tine

Te-ai saturat sa fii tratat ca un copil care nu poate fi responsabil pentru el insusi in anumite privinte? Parintii nu par sa aiba incredere in tine nici cu lucruri banale? Iata cum le poti dovedi contrariul, pentru ca ei sa capete incredere in tine pe termen lung.

Arata-le ca iei scoala in serios!

Scoala este "jobul" oricarui copil, indiferent de varsta. Preocupa-te cu constiinciozitate de teme, invatat, proiecte. Gestioneaza-ti timpul astfel incat sa fii cu totul la zi, iar asta le va arata ca stii sa iti stabilesti prioritatile.

Da dovada de spirit de initiativa!

Ajuta-i cu diferite treburi prin casa fara sa iti ceara asta. Pune-ti alarma sa sune ca sa te trezesti singur/a dimineata, fara rugaminti si certuri.

Fa-ti ordine in camera inainte sa ti se atraga atentia ca ar fi timpul. Stabileste-ti un program clar cu obiectivele pe care vrei sa le atingi si respecta-l.

Fa economii!

Banii de buzunar pe care ii primesti nu trebuie sa fie cheltuiti neaparat imediat. Incearca sa pui si cate ceva deoparte din ei, iar cand iti doresti ceva foarte tare spune-le parintilor ca ai economisit si ca poti achita integral sau ca macar poti contribui si tu.

Fii autodidact/a!

Sunt lucruri pe care le poti invata si singur/a, nu neaparat la scoala sau sub supravegherea parintilor. Invata sa faci o omleta pentru a pregati, din cand in cand, micul dejun sau cina. Invata sa folosesti masina de spalat si sa triezi rufele pe culori si fa-i mamei o surpriza cand va veni acasa si va gasi hainele curate, asta insemnand ca are putin timp si pentru ea.

Daca ai nevoie de ajutor pentru a invata ceva, cere-l! Odata ce ai inteles cum functioneaza un lucru, foloseste noua ta abilitate pentru a-i ajuta pe ai tai prin casa, chiar si fara sa ti se ceara asta.

Respecta-ti promisiunile!

Cand ai discutat cu ai tai despre ceva, asigura-te ca faci lucrurile pana la capat. Nu amana si nu incerca sa-i pacalesti. Achitarea de sarcini si respectarea promisiunilor este in ochii lor cea mai puternica dovada ca pot avea incredere in tine. Nu face promisiuni pe care nu le poti respecta.

Nu crea neplaceri si nu te implica in situatii problematice!

Incearca sa cantaresti bine orice gest si orice decizie. Evita anturajele problematice, evita activitatile care iti pot crea probleme, evita sa incalci regulile doar ca sa faci impresie printre prieteni. Sigur ca nimeni nu e perfect, insa orice ai face, gandeste-te la consecinte si la ce parere vor avea ai tai despre asta cand vor afla.

Cand ai facut o greseala, recunoaste-o, cere iertare si arata ca ai invatat ceva din ea.

Nu minti!

Suna ca o porunca biblica, nu? Ei bine, este, poate, cea mai importanta „porunca” pe care trebuie sa o respecti in relatia cu parintii. Cand le ascunzi lucruri sau ii minti, mai devreme sau mai tarziu adevarul tot va iesi la iveala. Chiar daca ai facut o greseala, este mai bine sa o recunosti si sa incerci sa o repari, singur sau cu ajutorul lor, decat sa minti si sa ii faci sa simta ca nu pot avea incredere in tine.

Arata ca poti fi responsabil

Cand vrei sa obtii ceva de la parinti, prezinta-te in fata lor cu un set de argumente solide. Arata-le ca te-ai documentat, ca stii ce vrei si de ce vrei, dar si ca intelegi responsabilitatile care vin „la pachet”. Asculta-i, la randul tau, incearca sa le intelegi punctul de vedere si sa purtati un dialog matur si constructiv. Daca incepi sa plangi, sa bati din picior sau sa joci cartea supararii, nu le vei demonstra decat ca esti inca un copil care nu stie cum sa isi sustina altfel punctul de vedere.

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa le spun parintilor ca simt nevoia sa merg la psiholog?
Cum imi conving parintii sa ma lase sa ma imbrac mai modern?
Cum imi conving parintii sa ma lase sa petrec mai mult timp cu prietenii?
Cum sa imi conving parintii sa imi cumpere o trusa de make up?
Cum imi conving parintii ca stiu cum sa ma imbrac?
Cum sa imi conving parintii sa-mi cumpere o bicicleta?
Cum pot sa-mi conving parintii sa ma lase sa-mi cumpar ce haine vreau
Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc?
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?
Cum imi conving parintii sa imi cumpere ghiozdanul pe care il doresc?
Cum sa ii conving pe parinti sa ma lase in excursie cu colegii mei?
Cum sa ii conving pe parinti sa vina la serbarea de la scoala?
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara?
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Cativa prieteni iti vor face o vizita. Fii pregatit/a sa-i primesti cum se cuvine.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un fulger contine suficienta energie ca sa prajeasca 160.000 de felii de paine. Din nefericire, un fulger dureaza 1/10.000 dintr-o secunda, asa ca ti-e foarte dificil sa intorci felia de paine si pe partea cealalta.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un popa e singur cuc in desert cand doi lei vin in goana spre el cu intentia vadita de a-l manca.
Popa mai apuca sa zica:
-Doamne pune mana pe lei acestia, ada-i pe calea cea dreapta si fa-i evlaviosi! dupa care lesina...
Trezindu-se nu-i vine sa-si creada ochilor:
Leii stau langa el cu labele impreunate si zic:
-Vino Isuse si binecuvanteaza ospatul care ni l-ai promis!...

› vrei mai mult