Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Anual in Marea Britanie 4 persoane mor in timp ce isi imbraca pantalonii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

"Nu va suparati caut strada Plopilor
Nu ma supar cauto!

› vrei mai mult

Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai

20 Octombrie 2021

Carti de citit

Toata lumea spune ca in ziua de azi copiii citesc prea putin. Dar cand vrei sa citesti o carte anume, care nu e pe lista de la scoala, te lovesti de multe ori de un “nu” hotarat din partea parintilor. 


Ponturi pentru a-ti convinge parintii sa te lase sa citesti si ce vrei, nu doar ce trebuie 


"Citeste mai intai ce ai pentru scoala si apoi mai vedem." Cati dintre noi nu au auzit asta din gura parintilor cand au cerut o carte pe care prietenii au laudat-o? Cum faci, in situatia asta, sa ii imbunezi?


Arata-le ca esti sigur pe tine in privinta cartilor pe care doresti sa le citesti


Pentru inceput arata-le cartile pe un site unde vor putea citi si descrierea lor. Daca tot nu s-au convins daca sunt potrivite sau nu pentru tine, povesteste-le actiunea si de ce ti-au starnit interesul atunci cand prietenii au vorbit despre ele. Explica-le ca sunt subiecte care te intereseaza si iti plac. Daca si asa iti spun ca nu sunt carti pentru varsta ta sau daca iti sugereaza sa imprumuti cartile de la prieteni, daca iti doresti atat de mult sa le citesti, spune-le ca le vei reciti peste cativa ani si vei intelege lucrurile altfel, ceea ce cu siguranta nu iti face rau.


Discuta cu un profesor si spune-le de ce ti-a recomandat cartile


Daca raman la ideea ca ar trebui sa te axezi in principal pe cartile impuse pentru scoala, discuta cu un profesor si apoi spune-le si lor ce ti-a recomandat. Majoritatea profesorilor nu vor avea nicio problema ca tu sa citesti si alte carti, ba chiar te vor incuraja, iar acest lucru sigur va conta si pentru parinti. 


Strange chiar tu banii pentru carti, macar partial


Faptul ca te vor vedea implicat si ca preferi sa economisesti banii de buzunar pentru carti, in loc sa iti cheltueisti pe alte lucruri marunte ar puteafi o bila alba pentru tine, iar ei vor intelege ca iti doresti cu adevarat cartile citite de prietenii tai. Cel mai bine ar fi, oricum, sa cumperi pe rand cartile pe care vrei sa le citesti; le vei demonstra ca esti responsabil si nu te grabesti sa cumperi ceva doar din ambitie.


Nu pune prea multa presiune pe ei


Incearca sa nu ii bati la cap cat este ziua de lunga; desi crezi ca insistenta poate fi cheia succesului, efectul ar putea fi invers decat cel asteptat. Unii parinti cedeaza cand insisti pe un subiect, dar nu toti sunt la fel. Aici trebuie sa iei in calcul si experientele anterioare cu ei, pentru ca tu ii cunosti cel mai bine. Daca nu a mai trebuit sa ii rogi sa iti cumpere ceva, asculta-ti intuitia. Totul are un inceput, iar pe viitor vei stii cum sa ii abordezi in situatii asemanatoare.


Fa-i sa te inteleaga si incearca si tu sa-i intelegi


Propune-le sa vizionati filmele facute dupa carti, daca exista, sau sa citeasca recenziile. Chiar daca, in cele mai multe cazuri, cartile sunt destul de diferite de filme, ei isi pot creea o idee si poate vor fi de acord cu tine.


Daca, in schimb, filmul ar putea sa le intareasca, de fapt, convingerea ca subiectul cartii si actiunea sunt inadecvate, le poti explica faptul ca scenariul filmului nu este o reproducere fidela a cartii, tocmai pentru a atrage spectatorii.   


Orice ai face, nu ii compara cu parintii prietenilor tai! Nu le spune: "Alti parintii cum au fost de acord sa le cumpere cartile copiilor?". Ii va face doar sa se simta prost si i-ar putea inversuna. Nici tie nu ti-ar placea ca ei sa te compare cu un prieten de-al tau. Incearca sa le explici cat de bine poti parerea ta si nu te supara daca tot nu vor fi de acord sa iti cumpere cartile dorite. Poate o vor face, totusi, cand vor considera ca este momentul potrivit si dupa ce vor reanaliza argumentele pe care le-ai adus.

Iti recomandam de asemenea si articolele de mai jos:
Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti

Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc
Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa ne mutam in casa noua
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri