Cum imi conving parintii sa ma lase sa petrec mai mult timp cu prietenii?

12 septembrie 2022, 16:07

timp cu prietenii

A inceput scoala si s-a cam terminat cu libertatea cu care ne-am obisnuit atat de mult in vacanta. Orele de studiu scurteaza timpul pe care il avem pentru noi, iar intalnirile cu prietenii devin din ce in ce mai rare, fiind inlocuite de teme, citit, activitati extrascolare. Numai ca nu ar trebui sa fie asa, nu?

Cum sa fac sa imi conving parintii sa ma lase sa petrec mai mult timp cu prietenii? Sau cum faci daca ai parinti ultraprotectori, care iti cronometreaza si drumul de la scoala acasa, si pe cel in care te duci pana la magazin, care nici nu vor sa auda de mers cu prietenii la mall (daca ai varsta necesara) sau la film, ori de vizite la prieteni sau invers. Care prieteni, in conditiile astea? Pentru ca e greu de crezut ca avand atat de multe restrictii poti avea prieteni in adevaratul sens al cuvantului.

Negocierea e cheia succesului

Uneori parintii pot fi greu de educat, pentru ca par ca au uitat ca au fost si ei candva ca noi. Ne povestesc mereu despre ce faceau in copilarie, ce faceau cu prietenii lor, spun cu nostalgie ca pe vremea lor nu era asa, dar pe partea cealalta au tendinta sa fie overprotective si au grija sa ne controleze la tot pasul. Justificarea lor e ca pe vremea lor nici nu existau atat de multe pericole ca acum, ceea ce e, in parte, real. Sau asa pare. Dar cumva trebuie ajutati sa inteleaga ca ai nevoie de prieteni si ca pentru prieteni este nevoie de timp. Iar aici ai nevoie de abilitati de negociator!

In loc sa stai imbufnat si sa suferi ca tu esti, poate, singurul dintre prietenii tai care spune mereu „nu ma lasa ai mei”, ar trebui sa iei taurul de coarne si sa stai de vorba cu parintii.

Cum sa discuti cu parintii despre nevoia de a petrece timp cu prietenii

De fiecare data cand ai nevoie de o „sedinta cu parintii” trebuie sa stii sa alegi momentul potrivit. Nu ii aborda dupa o zi obositoare sau cand ii vezi ca au venit nervosi de la serviciu (asta poate fi o misiune destul de grea). Asteapta pana in weekend, cand ar trebui sa fie mai relaxati si odihniti, daca vrei sa reusesti sa ajungi la ei cu ceea ce ai de spus.

Cand ai ocazia, incearca sa stai de vorba cu ei „ca un om mare” si explica-le ca te afecteaza absenta prietenilor din viata ta, ca ai nevoie de socializare si offline, chiar daca va scrieti mereu mesaje sau vorbiti la telefon.

Arata-le ca iti cunosti prioritatile (scoala, teme, cursurile pe care poate le faci in particular, sarcinile de acasa etc.), dar ca printre toate astea ai nevoie si de relaxare si de timp petrecut cu copiii de varsta ta. Daca este cazul le poti povesti cum prietenii tai au fost impreuna in parc sau la film si apoi discutau numai despre asta, in timp ce tu te simteai pe dinafara.

Fii sincer/a cu ai tai si deschide-ti sufletul in fata lor, pentru a-i ajuta sa vada lucrurile din perspectiva ta, nu doar prin filtrul de parinti mereu ingrijorati.

Daca se tem ca prietenii ar putea avea o influenta negativa asupra ta, fa-le „reclama”. Povesteste-le despre ei, despre cum te ajuta, poate despre proiecte la care lucrati impreuna daca sunteti si colegi la scoala. Incearca, totusi, sa nu ii idealizezi si sa-i prezinti ca pe un model, pentru ca parintilor nu le place deloc asta. Ei vor sa fie siguri ca nu imiti pe nimeni si ca, la o adica, poti lua singur decizii, fara sa fii influentat.

Eventual ii poti ruga pe ai tai sa iti primesti prietenii in vizita, pentru ca si ei sa-i poata cunoaste si sa se convinga singuri ca nu au niciun motiv sa fie suspiciosi.

Foarte important! Cand stai de vorba cu ai tai, nu tipa, nu te vaicari si nu face o drama din orice le-ai spune. Vor crede ca te rasfeti sau ca incerci sa-i santajezi, iar sansele tale de a obtine ceea ce iti doresti scad. In loc sa ameninti sau sa bati din picior, poti spune ca, in schimbul celor cateva ore pe care vei putea sa le petreci cu prietenii, vei accepta noi sarcini in casa. Acesta este troc, nu santaj si le demonstreaza parintilor ca stii sa si oferi, nu doar sa ceri.

Cand vrei sa mergi undeva cu prietenii, la un picnic sau la o petrecere de ziua cuiva, nu le spune alor tai in ultimul moment. Sansele tale de a obtine ce iti doresti scad, pentru ca se vor simti pusi in fata faptului implinit. Discuta cu ei astfel incat, chiar daca spun „nu” in prima faza, sa aiba timp sa analizeze situatia. Daca veti fi supravegheati de un adult, roaga-ti parintii sa discute cu acesta, pentru a se asigura ca totul este in regula. Daca ai prieteni cu parinti mai permisivi, roaga-ti parintii sa organizati o intalnire chiar la voi acasa, pe care ei sa o supravegheze, astfel incat sa va poata vedea „in actiune” si sa se convinga singuri de faptul ca ai prieteni OK.

Nu le da parintilor motive sa le para rau ca te-au lasat sa petreci mai mult timp cu prietenii. Asigura-te ca inainte sa pleci la film sau in parc te-ai achitat de toate sarcinile tale: teme, ai dus gunoiul, ti-ai facut (cat de cat) ordine in camera si orice altceva mai este treaba ta in casa. Arata-le ca esti responsabil si dupa ce ai obtinut ceea ce ai vrut.

Daca, totusi, primesti un raspuns negativ, nu face o scena. Multumeste-le pentru ca si-au facut timp si au avut rabdare sa te asculte si roaga-i sa se mai gandeasca la ce ati discutat. Poti redeschide oricand discutia, iar data viitoare ai putea avea succes, daca intre timp le-ai demonstrat ca s-au inselat.

Citeste si articolele de mai jos:

Cum sa imi conving parintii sa imi cumpere o trusa de make up?
Cum imi conving parintii ca stiu cum sa ma imbrac?

Cum imi conving parintii sa imi cumpere ghiozdanul pe care il doresc?
Cum sa imi conving parintii sa-mi cumpere o bicicleta?

Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc?
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?
Cum sa ii conving pe parinti sa ma lase in excursie cu colegii mei?
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara?
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai

Iti recomandam sa parcurgi testele de mai jos:

Esti influentat de grupul tau de prieteni?
Ce fel de prieten esti?
Stii sa apreciezi prietenia?
Esti un bun prieten?
Cat de mare este cercul tau de prieteni?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Transfagarasanul (93 km) a fost declarat de Top Gear cel mai frumos drum din lume. De mentionat ca drumul Transalpina este cel putin la fel de spectaculos, deoarece este situat la o altitudine mult mai mare decat Transfagarasanul, fiind complet reabilitat si chiar mai lung (148 km).

› vrei mai mult

Bancul zilei

A FOST ODATA O BABA SI UN PAPAGAL BABA ASTEPTA NISTE MUSAFIRI
CAND AU SOSIT BABA A SPUS
INTRATI!INTRATI!
PAPAGALUL TINE MINTE
VENITI!VENITI!
PAPAGALUL TINE MINTE
MAI LUATI!MAI LUATI!
PAPAGALUL TINE MINTE
SA MAI VENITI!SA MAI VENITI!
PAPAGALUL TINE MINTE
DESEARA VIN HOTI
PAPAGALUL SPUNE
INTRATI!INTRATI!
VENITI!VENITI!
MAI LUATI!MAI LUATI!
SA MAI VENITI1SA MAI VENITI!

› vrei mai mult