Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Femeile clipesc de doua ori mai des decat barbatii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

La cat de mult ne place scoala, vom ajunge in situatia in care un barbat va cuceri o femeie doar cu un singur mesaj pe Facebook scris CORECT!

› vrei mai mult

Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara?

04 Mai 2022

Tabara

Vacanta asta se anunta mult mai relaxata decat in ultimii doi ani. Povestea cu Covidul pare ca s-a cam dus, restrictiile despre care am tot auzit s-au „inmuiat”, asa ca vara asta se anunta una cu multe tabere si excursii. Dar ce te faci daca parintii nici nu vor sa auda de asta?


Hai sa vedem cum ii putem convinge pe parinti sa ne lase in tabara in vacanta de vara.


Demonstreaza-le ca meriti!


In primul rand, trebuie sa ne purtam frumos. Cu tot ce inseamna asta: sa ii ascultam, sa ne pregatim bine pentru scoala, sa facem si sa pastram ordinea in camera, sa ii ajutam prin casa cu ce se poate, sa nu fim obraznici, sa fim atenti cu fratii (daca avem). In principiu trebuie sa evitam orice comportament care le-ar putea da ocazia sa ne pedepseasca si sa spuna „nu” atunci cand le spunem ca vrem in tabara.


Suna ca si cum faci lucruri din interes? Nu este chiar asa! Pana la urma vorbim despre lucruri normale. Iar daca ne achitam cum trebuie de toate aceste „sarcini”, nu vom face decat sa le demonstram parintilor ca meritam si increderea lor, dar si o recompensa.


Arata-le ca nu au motive sa se teama


De multe ori parintii exclud ideea sa lase copilul sa plece fara ei undeva. Ei considera taberele prea riscante pentru a-si lasa odoarele sa plece pentru cateva zile, gasesc tot felul de motive de neincredere (supraveghetorii, copiii care merg acolo, destinatia).


Poti avea mai mari sanse de izbanda daca le faci o prezentare amanuntita. Spune-le cu ce profesori veti merge, povesteste-le despre ei si despre cat sunt de buni cu copiii (presupunem ca nici tu nu ai vrea sa mergi undeva cu un profesor nesuferit, nu?).


Adu-le acasa un pliant in care este prezentat locul de cazare, pentru ca ei sa se poata asigura ca vei avea cele mai bune conditii de igiena si confort. Organizatorii de tabere, in general, au prezentari amanuntite, in care este descris inclusiv meniul pe zile pe care il vor avea copiii. In cazul in care te stii cu sensibilitati sau alergii alimentare, asigura-i ca stii foarte bine de ce trebuie sa te feresti pentru a nu fi nicio clipa in pericol.


Parintii nu vor, de cele mai multe ori, sa auda ce fac alti copii si cum procedeaza alti parinti cu ei. Dar in acest caz, pentru a-i convinge, le poti spune ce alti colegi si prieteni de-ai tai vor fi acolo. Se vor gandi serios sa iti ofere sansa sa petreci timp cu ei si altfel decat la scoala si, in plus, vor avea ocazia sa discute si cu parintii lor despre aceasta tabara pe care ti-o doresti si poate acestia iti vor oferi o mana de ajutor cu munca de convingere.


Tabara la munte sau la mare? Ce facem cu parintii ingroziti de accidente


Si cand mergi cu parintii la mare sau la munte ei sunt de multe ori ultraprotectori.


La mare nu ai voie sa mergi singur in apa, nu ai voie sa te duci prea mult la mal, unde valurile te pot rasturna. Nu ai voie sa te indepartezi prea mult de sezlong sau de cearceaf, pentru a nu exista riscul sa te ratacesti in aglomeratie.


La munte e clar ca trebuie sa ramai mereu langa ei in drumetii, sa nu dai fuga sa te bagi cu picioarele intr-un rau sau sa gonesti prin padure. Cand urcati undeva cu telecabina, pe o platforma inalta, nu ai ce cauta prea aproape de o prapastie si nu ai voie sa te cateri pe stanci.


Stii deja foarte bine toate aceste reguli si ei stiu ca tu le stii. Cu toate astea, vor folosi toate riscurile posibile impotriva ta. Cel mai important intr-o astfel de situatie este sa iti pastrezi calmul (e in interesul tau) si in loc sa incerci sa ii convingi prin plans si atitudine imbufnata, da-le exemple de situatii pe care le-ati experimentat impreuna si in care te-ai descurcat de minune.


Fa o lista cu argumente care sa includa nevoia ta de a socializa cu colegii si altfel decat la ore, dorinta ta de a vizita locuri noi si de a acumula amintiri si experiente; chiar si faptul ca nu vei fi singurul copil din clasa care nu ar merge in tabara ar putea fi un argument, in contextul in care te-ai simti putin izolat de ceilalti, care vor avea amintiri comune, din care tu nu vei face parte.


Demonstreaza-le ca pot avea incredere in tine!


Cand nimic nu pare sa functioneze, propune-le sa jucati un joc: daca ei il castiga tu te vei supune fara comentarii hotararii lor; daca scorul va fi in favoarea ta, ei se vor gandi serios la propunerea ta si mai putin la propriile temeri si proiectii.


Cum functioneaza jocul? Parintii iti dau exemple de situatii cu care te-ai putea intalni, iar tu trebuie sa le spui cum te-ai descurca.


Daca tu castigi, ei te vor lasa cu toata increderea sa mergi in tabara mult dorita.


Costul taberei poate fi si el o problema


Taberele pentru copii nu sunt tocmai ieftine, dat fiind faptul ca este nevoie de conditii cat mai bune. Daca parintii nu vor sa te lase in tabara din motive financiare, ai un as in maneca. Puteti discuta impreuna despre anumite lucruri costisitoare la care ai fi dispus sa renunti sau despre economisirea alocatiilor lunare. De asemenea, daca dispui de alte economii (bani de la colinde, bani primiti de la rude de ziua ta, bani de buzunar pe care nu i-ai cheltuit), le poti pune „la bataie” pentru a contribui la achitarea costului taberei in care iti doresti sa mergi. Va fi un indiciu mai mult decat clar pentru cat de important este pentru tine sa poti merge cu colegii si prietenii tai in tabara, dar si o dovada de gandire matura si responsabilitate.


In rest, iti uram succes cu munca de convingere!

Iti recomndam si articolele de mai jos:
Lucruri pe care nu ar trebui sa le ascundem de parinti

Cum imi conving parintii sa mergem in vacanta unde imi doresc
Cum sa le spun parintilor ca nu vreau sa ne mutam in casa noua
Cum imi conving parintii sa ma lase in tabara
Cum sa-i convingeti pe parinti sa va lase sa pastrati un caine sau o pisica
Cum sa-i convingi pe parinti sa iti cumpere cele 5 carti citite de prietenii tai
Cum imi conving parintii sa adoptam un animal?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri