Enciclopedia clopotel

Cavitatea nazala

Pentru desfasurarea diferitelor activitati fizice sau intelectuale si pentru intretinerea functiilor vitale se cheltuieste energie. Energia rezulta din oxidarea substantelor organice la nivel celular.

Introducerea 02 necesar arderilor si eliminarea CO2 rezultat din aceste arderi sunt asigurate prin organe specializate numite organe de respiratie.Aceste organe formeaza sistemul respirator. Sistemul respirator este format din doua componente principale: caile respiratorii si plamanii.

Caile respiratorii Caile respiratorii sunt conducte prin care aerul atmosferic incarcat cu 02 este introdus in plamani si prin care este eliminat aerul incarcat cu C02. Ele sunt: cavitatea nazala, formata din cele doua fose, faringele, laringele, traheea si bronhiile.

Cavitatea nazala
Nasul are forma unei piramide triunghiulare a carei baza prezinta orificiile nazale (narile). Prin nari se patrunde in vestibulul nazal si apoi in cele doua fose nazale. Scheletul nasului este format in portiunea  superioara din oasele nazale de care se prind prin membrane conjunctive mai multe cartilaje care formeaza restul piramidei nazale.

Septul care desparte fosele este si el alcatuit dintr-o portiune superioara,  osoasa si una anterioara, cartilaginoasa. Superior, cavitatea nazala este alcatuita din lama ciuruita a osului etmoid prin care strabat fibrele nervului olfactiv. Cele doua fose comunica cu faringele prin doua orificii numite coane. Peretii laterali ai foselor prezinta trei ridicaturi numite cornete nazale (superior, mijlociu si inferior), intre cornete si peretele lateral se gasesc trei spatii numite meaturi.

In meatul superior se deschide sinusul frontal in care patrunde mucoasa ce captuseste fosele, iar in meatul mijlociu se deschide sinusul maxilar. Asa se explica propagarea infectiilor nazale spre sinusuri si aparitia sinuzitelor. In meatul inferior se deschide canalul lacrimal. Mucoasa ce captuseste septul bazai prezinta o zona bine vascularizata care poate fi cauza hemoragiilor nazale.
 
 
Enciclopedie de biologie, Editura ALL