Enciclopedia clopotel

Tiroida

Tiroida este cea mai voluminoasa glanda endocrina, avand o greutate de 30 g. Ea este localizata in regiunea anterioara a gatului, inaintea laringelui si a traheii, intr-un spatiu care poarta numele de loja tiroidiana.
Ea este formata din lobi, unul drept si altul stang, si dintr-o portiune intermediara numita istm tiroidian     
 
Tiroida este invelita la exterior intr-o capsula conjunctiva din care pornesc septuri conjunctive in parenchimul glandular, pe care-l subimpart in lobuli. Tesutul glandular sau parenchimul este alcatuit din niste vezicule, unele mici, altele mari, numite foliculi tiroidieni.
 
Acestia contin la interior un coloid, tireoglobulina, care este format din depozitarea hormonilor tiroidieni. Tiroida este bogat vascularizata si inervata. Inervatia vegetativa are numai functii vasomotorii. Hormonii tiroidieni, derivati iodati ai tirozinei aflata in structura tireoglobulinei, sunt tiroxina si triiodotironina.

Actiunea lor in organism este complexa:
• efect calorigen, manifestat prin cresterea metabolismului bazai, a consumului de  oxigen si a oxidarilor celulare;
• controleaza, impreuna cu hormonul somatotrop, cresterea si diferentierea celulara;
• intensifica catabolismul proteic si eliminarile de azot;
• reduc depozitele lipidice prin activarea lipolizei;
• intensifica catabolismul glucid si absorbtia intestinala de glucoza, determinand hiperglicemia;
• stimuleaza activitatea gonadelor;
• mentin, impreuna cu prolactina, secretia lactata.

Hiperfunctia tiroidiana determina boala lui Basedow, frecventa mai ales la femei si caracterizata prin: cresterea metabolismului bazai, exoftalmie (bulbucarea ochilor), tulburari circulatorii (tahicardie, hipertensiune), iritabilitate crescuta, hiperfagie (consum crescut de alimente) cu scadere in greutate, cresterea in dimensiuni a glandei (gusa).

Hipofunctia tiroidiana determina efecte variate in functie de varsta. La copii determina nanismul tiroidian, cu dezvoltare fizica si psihica redusa pana la cretinism. La adulti determina scaderea capacitatii de invatare si de memorare. Indiferent de varsta, are loc reducerea metabolismului bazai, determinand mixedemul (infiltratie mucoida a pielii si mucoaselor).

La populatiile din zonele montane, cu ape sarace in iod, apare gusa endemica, caracterizata prin cresterea in volum a glandei tiroide, insotita de hipofunctia acesteia. Combaterea ei se face prin administrarea de tablete de iod si sare iodata. Reglarea secretiei tiroidiene se face printr-un mecanism de feedback hipotalamo-hipofizo-tiroidian, similar tuturor glandelor endocrine controlate de hipofiza.
 
 
 Enciclopedie de biologie, Editura ALL