Enciclopedia clopotel

Paratiroidele

Sunt patru glande mici, de forma ovoida si de culoare galbena-bruna situate in partea posterioara a tiroidei. Hormonii secretati de ele sunt parathormonul (PTH) si calcitonina cu rol in mentinerea echilibrului fosfocalcic al organismului.

a) Parathormonul are ca actiune principala cresterea calcemiei prin eliminarea calciului in lichidul extracelular si scaderea fosfatemiei prin eliminarea pe cale renala a fosforului. Astfel, se produce demineralizarea osoasa prin stimularea activitatii osteoclastelor.

b) Calcitonina are actiune antagonica parathormonului prin scaderea calcemiei si cresterea fosfatemiei, determinand mineralizarea normala a oaselor. Hiperfunctia glandelor paratiroide determina o mobilizare a calciului si fosforului din oase, producand fenomenul numit decalcifiere osoasa.

Hipofunctia glandelor paratiroide determina tulburari care difera la copii fata de adult. La copii, se produce o dezvoltare defectuoasa a dintilor si intarzieri mintale, iar la adult, provoaca slabiciune musculara, tetanie si calcifiere osoasa mai intensa.


Enciclopedie de biologie, Editura ALL