Enciclopedia clopotel

Crestinism

Crestinismul este religia celor care impartasesc credinta in Isus Cristos, recunoscandu-l drept Fiu al lui Dumnezeu si purtator al unui mesaj universal de mantuire, de desavarsire definitiva a pactului de alianta incheiat intre Dumnezeu si poporul lui Israel.

Spre deosebire de alte religii, ale caror doctrine s-au sedimentat in timp, crestinismul isi trage originea de la un intemeietor si de la predicile sale si se caracterizeaza prin monoteismul sau, conform de altfel cu matricea originara ebraica.

Crestinism

Nucleul fundamental al credintei crestine consta in afirmarea lui Dumnezeu drept creator al universului si deci si al omului, ca fiinta iubitoare si paterna, constituit din trei persoane egale si distincte (Tatal, Fiul si Duhul Sfant, dupa dogma trinitara). In Isus Cristos este recunoscuta natura dubla si intreaga de om si de Dumnezeu, confirmata de moartea sape cruce si de invierea sa. Din predicile sale (Evanghelia, adica „bunavestire") iau nastere, potrivit crestinismului, nu numai vestea unei mantuiri finale a omului si cosmosului, dar si angajarea intr-o morala caracterizata de dragostea pentru aproape si de relativizarea propriei vieti fata de Dumnezeu. Fundamentala in crestinism este totusi referirea la dimensiunea comunitara: credinciosii in Isus Cristos sunt intr-adevar chemati sa participe direct la viata comunitatii (Biserica).

Crestinismul poate fi definit, de asemenea, si ca „religie a cartii", tocmai datorita faptului ca se refera la textele revelatiei stranse in Biblie. Aceste continuturi doctrinare esentiale au fost totusi de-a lungul secolelor elaborate in mod diferit si au dat nastere la o multime de confesiuni religioase, care in moduri diferite se inspira din acest patrimoniu doctrinar comun. Principalele deosebiri s-au manifestat in timp in legatura cu adevarata natura a lui Isus Cristos, cu gradul de libertate a omului in cadrul planului de mantuire divina, cu tipul de organizare institutionala a comunitatii crestine, cat si cu raporturile cu puterea politica. In jurul acestor probleme de fond s-au manifestat in plus divergente in crestinism in legatura cu interpretarea exacta a textelor revelate, cu tainele sfinte, cu ritualurile liturgice si cu reunirea normelor morale intr-un cod.

 

Enciclopedie de Istorie Univesala - Editura All