Enciclopedia clopotel

Hinduism

Hinduismul este o religie practicata in India desprinsa din vedism (cea 1500-900 i.Hr.) si din brahmanism (cea 900-400 i.Hr.). Aceasta repartizare nu corespunde in realitate sentimentului religios al credinciosilor, care prefera sa denumeasca credinta lor in mod simplu brahmanism.

Premisa hinduismului este oricum religia vedica proprie popoarelor ariene stabilite in India in prima jumatate a mileniului al II i.Hr. Spre deosebire de alte mari religii, hinduismul nu are un fondator recunoscut.

HinduismHinduism

Baza doctrinara

Punctul fix al hinduismului este credinta ca realitatea este una, intrucat "totul este Brahman", unicul absolut, pentru care lumea, oamenii, lucrurile nu sunt decat un chip. Chiar si omul trece printr-un ciclu continuu de nasteri si renasteri, in asteptarea intoarcerii in Brahman, deci in unica Origine a tuturor lucrurilor, printr-un proces de eliberare personala. Si triada fundamentala a divinitatilor hinduismului corespunde complexitatii siunitatii aspectelor universului: Brahma, personificare masculina a lui Brahman, este ordonatorul universului; Visnu, cu incarnarile sale ca Rama sau Krishna, este forta conservatoare; Shiva, cea distrugatoare sau mai bine zis transformatoare.

Raspandirea hinduismului

Este numeric a treia comunitate religioasa din lume, hinduismul fiind inradacinat mai ales in India, unde adeptii sai constituie 80% din populatie. De altfel conceptia sacra a brahmanilor (practicanti ai cultului si elita intelectuala) si regulile rigide legate de fiecare casta au contribuit la modelarea profunda a societatii indiene, dar au redus mereu capacitatea de extindere a hinduismul in interiorul hinduismului s-au consolidat cu timpul diverse curente si interpretari. In plus exista nenumarate norme si practici de eliberare (intre care practicile yoga) si influente ale maestrilor (guru), fondatori la randul lor de diverse scoli de spiritualitate.

Neohinduismul

In sec. XVIII si XIX, pusi fata in fata cu expansiunea crestinismului, diversi exponenti ai h. au solicitat o miscare de reforma capabila sa salveze valorile traditiei hinduse si sa depaseasca rigidul sistem de caste. intre acestia au fost R. Mohan Roy (1772-1833), R. Paramahamsa (1836-1886) si S. Vivekananda (1862-1902), fondatorul Ramakrishna Mission, un organism care desfasoara o munca sociala si culturala de mare importanta in India contemporana. Altii ca poetul R. Tagore (1861-1941), au fost adeptii unei viziuni sincretice a religiei.

Enciclopedie de Istorie Universala - Editura All