Enciclopedia clopotel

Ecologia viermilor

Sunt cunoscute patru increngaturi de viermi: Plathelmintes, Netnathelminthes, Annelida si Acanthocephala.

Increngatura Plathelmintes cuprinde viermi lati cu peste 3500 de specii grupate in clasele: Turbellaria, Monogenea, Trematoda si Cestoda.

in afara speciilor libere care traiesc in toate mediile acvatice si pe uscat, aceasta increngatura cuprinde numeroase specii parazite la om si animale.

Increngatura Netnathelminthes cuprinde viermii cilindrici, care traiesc liber in apa sau in sol si altii care sunt paraziti la animale si plante.

Ecologia viermilor

Nematodele pot parazita la pesti, pasari, mamifere si chiar la insecte; un sfert din numarul nematodelor sunt parazite cu predominanta la homeoterme. Din aproximativ a 5000 de specii cunoscute ca parazite la vertebrate doar 600 traiesc la pesti, 260 traiesc la amfibieni si 580 la reptile, fata de 1250 la pasari si 2180 la mamifere.

Increngatura Annelida cuprinde viermii inelati al caror corp este impartit prin peretii transversali in segmente succesive sau metamere, cu cavitatea celomica acoperita de endoteliu. Ele sunt grupate in trei clase: Polychaeta, Oligochaeta si Hirundinea.

Polichetele cu circa 5000 de specii duc o viata marina, putine dintre ele'sunt dulcicole, salmastre sau cavernicole.

Oligochetele in numar de aproximativ 2400 de specii sunt dulcicole sau tericole, putine dintre ele sunt specii marine preferand malul dinspre tarm, in care se afunda si acolo isi gasesc hrana necesara.

Hirundineele duc o viata libera in apele dulci si marine, fiind pradatoare sau ectoparazite pe diferite vertebrate sau nevertebrate. Multe dintre ele isi pot schimba modul de viata liber, pradator, cu cel ectoparazit temporar si invers. Numeroase specii de hirundinee ofera exemple de trecere de la ectoparazitismul temporar la cel permanent, cu diferite faze intermediare.

Increngatura Achanthocephala cuprinde viermii acelomati cosmopoliti, endoparaziti la vertebratele terestre si acvatice, de la pesti si pana la om.

Enciclopedie de Biologie - Editura All