Enciclopedia clopotel

Functiile sangelui

1) Functia de transport: a) a substantelor nutritive de la suprafata de absorbtie a intestinului la tesuturi; b) a gazelor respiratorii: 02 de Ia plamani Ia tesuturi si a COz de la tesuturi la plamani, unde este eliminat, si c) a substantelor de dezasimilatie rezultate din metabolism ce sunt transportate de la tesuturi in organele excretoare, de unde sunt eliminate in mediul extern.

2) Functia de aparare a organismului impotriva infectiilor prin leucocite si prinanticorpii din plasma.

3) Functia de reglare. Sangele este singurul mijloc prin care hormonii glandelor cu secretie interna si diferitele substante chimice eliberate de unele celule in timpul activitatii lor metabolice sunt vehiculate si raspandite in tot organismul. Sangele, intr-o continua miscare, alaturi de sistemul nervos formeaza o cale prin care diferitele structuri ale corpului se influenteaza reciproc si functioneaza intr-o stransa legatura, alcatuind o unitate. Reglarea organismului pe aceasta cale poarta numele de reglare umorala.

4) Rolul de termoreglare. Sangele este cel care, circuland, uniformizeaza temperatura corpului. Datorita caldurii specifice mari, sangele inmagazineaza intr-un volum mic o cantitate mare de caldura pe care o transporta la locurile de producere (muschi, ficat, tesuturi) spre locurile de pierdere (piele), contribuind la uniformizarea si mentinerea temperaturii corpului.

Enciclopedie de biologie, Editura ALL