Enciclopedia clopotel

Bicicleta

Bicicleta este un vehicul rutier cu doua roti asezate in linie una in spatele celeilalte, ce se pune in miscare prin actionarea cu picioarele a doua pedale. De cele mai multe ori, bicicleta este folosita pentru transportarea unei singure persoane. Partile componente ale unei biciclete sunt: cadrul, ghidonul, furca, rotile, pedalele, lantul, pinioanele,, schimbatoarele, franele si seaua. Toate acestea difera de la o bicicleta la alta in functie de genul ei. Exista biciclete atat pentru femei cat si pentru barbati. De asemenea, exista biciclete de oras si biciclete de teren.  

BicicletaBicicleta

Bicicleta a fost inventata de catre germanul Karl Drais in anul 1817, iar tot in acelasi an a avut loc si prima plimbare cu acest mijloc de transport. Drumul parcurs a fost din orasul natal Mannheim al lui Karl Drais, pana in Rheinau. Din momentul in care a fost inventata, pana in prezent, bicicleta nu a suferit mari schimbari, insa multe detalii au fost inbunatatite. Din secolul IX, numarul bicicletelor a ajuns in prezent la peste un miliard, in unele regiuni ele fiind folosite ca principal mijloc de transport.

De asemenea, efortul fizic depus in timpul mersului pe bicicleta este luat ca o actiune sanatoasa care ofera o stare de bine generala. 

(A.M.)