Enciclopedia clopotel

Blue Jeans

Blue Jeans este cel mai faimos articol vestimentar si a fost inventat de catre Levi Strauss. Acesta isi deschide un magazin in California in care pune la vanzare unelte si imbracaminte pentru mineri. Levi Strauss aduce in magazinul sau un balot de panza rezistenta, din necezitatea confectionarii unor pantaloni rezistenti pentru munca celor din mine. La scurt timp dupa ce pantalonii au fost pusi in vanzare, si au dat dovada de un mare succes in randul minerilor. Exista insa o singura problema si anume ca pantalonii erau mult prea asprii, dar aceasta a fost rezolvata, fiind inlocuita cu o panza mai moale numita "panza de doc" adusa din Franta.

Blue Jeans

Numele de "jeans" vine de la denumirea data de marinarii din Genova, pentru ca din aceasta panza erau confectionatte uniformele lor, iar "blue" vine de la nuanta pe care o avea panza din care erau facuti vestitii pantaloni.

In timp a intervenit o alta problema in legatura cu buzunarele pantalonilor din cauza faptului ca acestea se rupeau intr-un timp foarte scurt. Problema a fost rezolvata in urma unei idei a lui Jacob Davis, care a sugerat ca buzunaele sa fie prinse cu capse. In 1886, Levi a cucut o eticheta din piele pe pantaloni, eticheta ce reprezenta imaginea a doi cai care trag in parti opuse de o pereche de blue jeans, aratand cat de rezistenti sunt.

Blue jeans-ii au devenit foarte cunoscuti atunci cand au aparut in filmele cu cowboy favute la Hollywood.

(A.M.)