Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pentru a produce 1kg de miere, albinele trebuie sa viziteze 4 milioane de flori si sa parcurga o distanta egala cu de patru ori lungimea ecuatorului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Pe malul unui rau se plimba o furnica,ea ar dori sa treaca raul dar bineinteles apa este prea mare pentru ea.Dupa un timp ea observa ca un elefant se pregatea sa treaca raul.
Se duce ea atunci la elefant si il roaga sa o ajute sa treaca raul.
Dupa ce elefantul a ajutat-o sa treaca apa furnica fericita ii multumeste:
-Vai draga elefantule esti cel mai bun,cel mai marinimos,cel mai binevoitor......
-Termina si dezbraca-te...!!!!

› vrei mai mult

Femei din Romania care au ramas in istorie

08 Martie 2023

Femei din Romania care au ramas in istorie
sursa foto: Wikipedia

In luna in care sarbatorim Ziua Internationala a Femeii, pe 8 Martie, va prezentam un top al femeilor din Romania care au ramas in istorie prin realizarile lor. Unele au fost cercetatori, altele sportive, altele oameni de stat. Toate au facut lucruri remarcabile si merita sa ramana in memoria colectiva.


Ana Aslan a fost un medic renumit, care a pus bazele geriatriei romanesti si a inventat o multime de produse revolutionare pentru varstnici. Tot ea a descoperit si un soi de elixir al tineretii, dupa ce a studiat, inca din 1949, efectele procainei, substanta cu efecte uluitoare pentru incetinirea imbatranirii. De tratamentele sale au beneficiat si oameni de rand, dar si somitati precum Pablo Picasso, Sir Winston Churchill, Charlie Chaplin, John F. Kennedy sau Charles de Gaulle.


Nadia Comaneci este cunoscuta in toata lumea drept „Zeita de la Montreal”, dupa ce a fost prima sportiva din istoria gimnasticii care a primit nota 10 la Jocurile Olimpice. S-a intamplat in 1976, la Montreal, si de atunci toti strainii spun „Nadia” atunci cand aud de Romania. Atunci Nadia nu a luat un singur 10, ci 7 de 10 si a obtinut trei medalii de aur, la paralel, barna si individual compus, dar si una de argint si una de bronz.


Sofia Ionescu Ogrezeanu a facut istorie in medicina. A fost prima femeie neurochirurg din Romania si printre primele din lume. A dat la medicina in 1939, iar in 1943 a devenit intern la Spitalul nr. 9 din Bucuresti. In 1944, in timpul primului bombardament asupra Bucurestiului, a operat de urgenta pe creier un baiat ranit si au urmat 47 de de ani de cariera in neurochirurgie.


Regina Maria a Romaniei a fost una dintre personalitatile remarcabile din istoria Romaniei. Casatorita cu Regele Ferdinand I, ea a insistat ca Romania sa intre in Primul Razboi Mondial de partea Antantei, in incercarea de a obtine unificarea cu Transilvania si Bucovina instrainate. In timpul razboiului, regina Maria a lucrat ca asistenta, vizitand soldatii de pe front si acordand ajutor chiar in spitalele de campanie.


Elena Caragiani-Stoenescu a fost prima femeie aviator din Romania. A zburat prima oara in 1912, pe un avion de antrenament adus special in tara pentru pilotii romani. A urmat cursuri de aviatie, dar i s-a refuzat licenta pentru ca era femeie. A obtinut, totusi, permisul de pilot in Franta, in 1914.


Tot la inaltime a fost si Smaranda Braescu, prima femeie parasutist din Romania si una dintre primele din lume. La vremea respectiva, Smaranda Braescu a stabilit un record mondial pentru cea mai mare inaltime de la care a sarit cu parasuta o femeie (6000 m, octombrie 1931), dar si un record absolut pentru un salt cu parasuta de la cea mai mare inaltime de la care s-a facut un salt cu parasuta (7200 m, mai 1923, Sacramento, California).


Hariclea Darclee a fost una dintre cele mai mari soprane ale tuturor timpurilor, din intreaga lume. Pentru ea Giacomo Puccini a creat opera „Tosca”.

Citeste si alte articole similare despre istorie:

Lectia de istorie: Cat de rau a fost Hitler?
Ora de istorie: De ce a fost importanta Mica Unire a Principatelor Romane
Ora de istorie: Palatul de la Mogosoaia

Ora de istorie: Ce stim despre Marele Zid Chinezesc
Ora de istorie: Povestea ceasului
Lectia de istorie: Titanicul, povestea celui mai celebru vapor
Care este istoria semnalului SOS si cand a fost folosit prima data
Regine celebre care au ramas in istorie
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?
Lectia de istorie - Ce stim despre Castelul Peles
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara
Ora de istorie: Regii si reginele Romaniei
Lectia de istorie: Regalitatea in Romania
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce este atat de celebru Galileo Galilei

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri