Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

5 decembrie

- 1791 -

Se stinge din viata Wolfgang Amadeus Mozart

Mozart

La 5 decembrie 1791 trece in nefiinta Wolfgang Amadeus Mozart, celebrul compozitor de muzica clasica. Descopera mai multe informatii despre Wolfgang Amadeus Mozart in sectiunea Referate din site-ul clopotel.ro

- 1864 -

Se promulga legea instructiunii

Alexandru Ioan Cuza

La 5 decembrie 1864 Alexandru Ioan Cuza promulga legea instructiunii, prima lege prin care invatamantul era organizat in mod unitar si erau stabiliti anii de studiu: invatamantul primar, de patru ani, gratuit si obligatoriu, cel secundar, de sapte ani si universitar, de trei ani. 

- 1870 -

Se stinge din viata Alexandre Dumas (tatal)

La 5 decembrie 1870 a murit scriitorul francez Alexandre Dumas (tatal), autorul celebrelor romane istorice "Cei trei muschetari", "Regina Margot" sau "Contele de Monte–Cristo". Verifica-ti cunostintele despre "Cei trei muschetari" in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

Muschetari

- 1901 -

Se naste Walt Disney

La 5 decembrie 1901 se nastea Walt Disney, desenator, regizor si producator de film animat american (decedat in 1966).

- 1933 -

Se incheie prohibitia in America

La 5 decembrie 1933 in SUA se incheie prohibitia. Decretata la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de-al 18-lea Amendament al Constitutiei SUA, care condamna producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibitia nu a determinat, asa cum se dorise, o imbunatatire a vietii sociale si economice, fiind marcata de coruptie, crime si ilegalitati.

- 1941 -

Marea Britanie declara razboi Romaniei

Al Doilea Razboi Mondial: Pe 5 decembrie 1941 Marea Britanie declara razboi Finlandei, Ungariei si Romaniei.

- 1974 -

Se stinge din viata Zaharia Stancu

La 5 decembrie 1974 se stinge din viata poetul, prozatorul si ziaristul Zaharia Stancu. Publicist, academician si laureat al Premiului Herder, Zaharia Stancu a scris opere celebre precum "Descult", "Ce mult te-am iubit", "Satra" sau "Poeme cu luna". Cartea sa "Descult" este cel mai tradus roman romanesc din toate timpurile, fiind tradus in 24 de limbi pana in 1988, printre altele existand o traducere si in limba japoneza. 

- 1975 -

Se stinge din viata Dinu Pillat

La 5 decembrie 1975 a murit Dinu Pillat, prozator si istoric literar, fiul marelui poet Ion Pillat; a fost detinut politic intre anii 1959–1964 si a fost implicat, alaturi de alti intelectuali romani in ceea ce istoria comunismului din Romania a consemnat drept "procesul Noica–Pillat", ultimul mare proces politic din timpul regimului lui Gh. Gheorghiu Dej.