Cum a fost inventat Sandwich-ul

9 iunie 2022, 17:21

sandwich

Un sandwich este cel mai simplu preparat pe care il poti manca. Mai ales copiii le adora, pentru ca pot fi mancate fara sa stai neaparat la masa. Cu sunca, cu cascaval, cu salam, cu diferite combinatii de alimente si sosuri, sandwich-ul este cel mai bun prieten al celor care ar manca ceva, dar nu neaparat foarte consistent.

De unde vine denumirea de sandwich?

Multi cred ca sandwichul a fost inventat de contele de Sandwich, insa nu este deloc asa. Doar denumirea preparatului vine de la aceasta personalitate, pe numele sau John Montagu, al patrulea conte de Sandwich. Nu este tocmai clar de ce aceasta gustare a fost numita dupa ducele de Sandwich, insa asa a fost consemnat prima oara injurnalul istoricului englez Edward Gibbon. Pe 24 noiembrie 1762 a scris ca a vazut oameni mancand „o gustare rece cu carne sau Sandwich”. Si asa i-a ramas numele! Apoi, la inceputul anilor 1770 scriitorul francez Pierre-Jean Grosley a notat intr-o carte satirica despre Londra ca a asistat la o scena petrecuta la o masa de joc: „Un ministru a petrect 24 de ore la o masa de joc publica si era atat de absorbit de activitatae sa, incat in tot acest timp nu a mancat decat o felie de carne de vita intre doua felii de paine prajita, fara ca macar sa se opreasca din joc. Acest nou fel de mancare a devenit foarte la moda in timpul sederii mele la Londra: a fost denumit cu numele ministrului, care l-a inventat”.

Cine a inventat, de fapt, sandwich-ul

Grosley nu a folosit, iata, denumirea de sandwich, insa multi au crezut ca el se referea la al patrulea conte de Sandwich. Totusi, nu acesta a fost inventatorul sandwich-ului, chiar daca numele a prins la public. Denumirea a devenit atat de populara, incat pe la mijlocul secolului al XIX-lea devenise un verb menit sa descrie procedeul de a pune ceva intre alte doua lucruri, ca si cum ai face un sandwich.

Istoria sandwich-ului pare sa se intinda, insa, pana inaintea erei noastre. In Haggadah, o scriere iudaica din vechime, se povesteste cum rabinul Hillel, din Babilon, prepara ceea ce pare sa fi fost un sandwich din carne de miel sacrificat de Paste, ierburi amarui si matzoh, care erau un fel de lipii.

Lipiile au o istorie lunga in regiunea mediteraneana si in Orientul Mijlociu. Ele sunt consemnate de Mary Isin in "Bountiful Empire: A History of Ottoman Cuisine", unde noteaza ca „ideea de a rula paine cu umplutura este foarte veche in cultura turca”. De altfel, se pare ca acolo a descoperit si contele de Sandwich gustarile ajunse celebre in toata lumea, in timpul unei vizite in Turcia si alte regiuni ale Imperiului Otoman.

Dupa ce cuvantul sandwich a devenit popular in lumea vorbitoare de limba engleza, diferitele sortimente au inceput sa primeasca denumiri de sine statatoare, pentru a putea fi deosebite.

sandwich

Iti recomandam sa parcurgi testul si articolulele de mai jos:

Ce sandvis esti?

De ce trebuie sa mancam dimineata inainte de scoala?

Idei de retete simple si sandwich pentru picnic

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In anul 1912 se scufunda cea mai mare nava maritima de pasageri la acea vreme. Au trecut 73 de ani pana a fost gasita. Misiunea de cautare a epavei Titanicului a fost, de fapt, o acoperire pentru o misiune secreta americana in timpul Razboiului Rece. Echipajul nord american se afla, in realitate, in cautarea a doua submarine nucleare scufundate in conditii misterioase.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Copilul rama o intreaba pe mama rama:-Mami unde e tati? mama:- La pescuit

› vrei mai mult