Cum a aparut internetul, una dintre cele mai importante inventii ale omenirii
31 octombrie 2022, 17:48
Este adevarat ca nu ai concepe viata fara internet? Poate crezi ca a fost aici dintotdeauna, dar una dintre cele mai importante inventii ale omenirii este destul de „tanara”. Cum a aparut internetul si cine l-a inventat? Cand a fost transmis primul mesaj intre doua calculatoare? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.
Primul care s-a gandit la o retea de comunicare fara fire, la distante mari, a fost Nikola Tesla, in 1900. Abia dupa mai bine de jumatate de secol, tocmai in 1969, visul lui s-a concretizat. Atunci a fost transmis primul mesaj intre doua calculatoare, la o distanta de 560 de kilometri. Ideea venise unui grup de savanti, cu doi ani mai inainte, in timp ce stateau la o terasa din Silicon Valley. Ei au facut atunci un experiment care a aratat, ca ceea ce azi cunoastem ca internet poate functiona.
Prima forma de internet a inceput sa functioneze, totusi, in 1965, cand Ministerul Apararii din SUA a inceput sa utilizeze o retea de computere interconectate, sub numele ARPAnet.
Prin urmare, putem spune ca mai multe persoane au stat la baza inventarii internetului. World Wide Web („www”, cum stim azi ca incepe orice denumire de site) a devenit functional abia in 1991, cu toate protocoalele lui de comunicare, cu limbaj pentru constructia de pagini si servere, si cu primul browser de internet, denumit chiar WorldWideWeb.
„WWW” nu trebuie, totusi, confundat cu internetul; acesta este doar un serviciu oferit pe internet. Desigur ca reteaua de comunicare globala s-a modernizat an dupa an, tocmai pentru a face fata cerintelor publicului larg, dar si pentru a deveni accesibil oricui. Tim Berners-Lee a fost cel care a facut anuntul inventarii internetului, un spatiu in care toata lumea se poate informa, poate spune lucruri care conteaza, in care oamenii se pot conecta, in care se pot chiar salva vieti, datorita vitezei cu care circula informatia. Acum, pe internet poti cumpara si vinde lucruri, poti accesa informatii care pana acum 31 de ani erau greu de obtinut. Trebuie, insa, sa si filtrezi informatiile, pentru ca acelasi internet gazduieste si informatii false sau eronate, fake news.
Accesul la internet, un drept uman de baza
Odata cu extinderea internetului, cu dezvoltarea tehnologica si tehnica, tot mai multi au inceput sa-l foloseasca, iar in 2016 ONU a declarat accesul la internet ca un drept de baza al omului.
Internetul are cateva caracteristici tehnice pe care nu le vom detalia aici, acestea fiind apanajul celor care lucreaza in industria IT. Putem sa iti spunem, insa, ca el functioneaza dupa cateva protocoale fundamentale precum IP (Internet Protocol), TCP (Transmission Control Protocol) si UPD (User Datagram Protocol). Pe langa acestea exista si protocoale de control si aplicative precum DNS, PPP, POP3, IMAP, HTTP, HTTPS, FTP si altele.
Cum a evoluat conexiunea la internet
Acum ne putem conecta la internet cam de oriunde din lume, la diferite costuri. Dar metodele nu au fost mereu atat de simple!
La inceputul „erei” internetului, oamenii aveau acces la aceasta retea prin liniile de telefonie fixa, mai precis prin reteaua analogica, traditionala, de telefonie. Prin telefonul fix te conectai la un modem, care convertea semnalele digitale in semnale analogice. Apoi modemul forma numarul de telefon al unui furnizor de internet. Conexiunea era greoaie si „bloca” telefonul fix in perioada in care te conectai la internet. Viteza si siguranta conexiunii erau, insa, foarte scazute, asa ca nu e de mirare ca s-au inventat solutii noi.
Conectarea prin acces la un router sau modem ADSL, conectat la reteaua fixa de telefonie, se realiza prin intermediul placii de retea a computerului; initial conectarea se facea prin fir, azi avem conexiune wireless.
Epoca internetului a deschis multe usi si drumuri, iar dezvoltarea telefonei mobile a condus la posibilitatea de a te conecta de oriunde la internet, prin legatura radio. Telefoanele mobile au evoluat si ele, iar acum conexiunea wireless este ceva la ordinea zilei.
Tot evolutia tehnologiei ne-a ajutat sa ne putem conecta la internet prin reteaua de cablu TV sau chiar prin satelit.
Cat de grav ar afecta planeta lipsa internetului?
Cat de dependenti sunt oamenii de internet si ce alternative ar putea sa existe daca oamenii nu ar mai avea internet
Internetul, sursa de informare, dar si de divertisment
Acest spatiu virtual a devenit un soi de teren de „joaca” inclusiv pentru afaceristi, pentru comercianti si prestatori de servicii. In ultimii ani, dupa izbucnirea pandemiei COVID-19, internetul s-a transformat in scoala virtuala sau intr-un soi de cladire de birouri, „formata” din toate apartamentele si locurile din care oamenii intrau sa lucreze de acasa cand nu isi puteau parasi locuintele. Pe internet poti citi, poti asculta muzica sau poti comanda mancare, ca sa enumeram doar cateva dintre beneficiile acestei retele globale. Asa ca nu e gresit sa spunem ca viata fara internet ar fi acum mult mai grea. Si daca nu intelegi prea bine de ce spunem asta, incearca sa faci un exercitiu de imaginatie sau chiar unul practic, in care sa stai o zi sau poate chiar o saptamana fara internet.
Citeste si articolele de mai jos:
Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria ciocolatei
Istoria croissantului
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara
Redactia clopotel.ro
Horoscopul zilei
Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)
Azi vei primi o mustrare din partea parintilor, iar daca te lasi condus de emotii, s-ar putea sa ratezi esentialul. Parintii nu-ti doresc raul, ei sunt doar atenti la detalii si iti doresc tot ce e mai bine pentru tine.
› vrei zodia taCultura generala
Cel mai mare crap pescuit la Sfantul Gheorghe a avut o greutate de 48,5 kg, iar cel mai mare somn pescuit in Delta Dunarii a atins greutatea de 400 kg.
› vrei mai multBancul zilei
culmea durerii:Sa iti dai cu pumnul in burta pana cand te doare pumnul.
› vrei mai mult