Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

9 februarie

- 1919 -

Romania si Polonia stabilesc relatii diplomatice

La 9 februarie 1919 Romania si Polonia stabileau relatii diplomatice. Descopera mai multe informatii despre Polonia in sectiunea Enciclopedia din site-ul clopotel.ro

Stema Polonia

- 1929 -

URSS, Romania, Letonia si Estonia incheie un acord de renuntare la razboi

La 9 februarie 1929 se incheie la Moscova, intre URSS, Romania, Letonia si Estonia un acord prin care statele semnatare se obligau sa puna in aplicare Pactul Briand-Kellogg, de renuntare la razboi ca instrument de politica nationala, inca inainte de ratificarea lui de catre toate statele. Peste 10 ani, Rusia invada Finlanda, Estonia, Letonia, Polonia si Basarabia.

- 1934 -

Pactului Intelegerii Balcanice

La 9 februarie 1934 are loc semnarea la Atena a Pactului Intelegerii Balcanice de catre reprezentantii Romaniei, Iugoslaviei, Greciei si Turciei (cu un protocol si o anexa secreta), care stipula, printre altele, ca statele semnatare "isi garanteaza mutual securitatea frontierelor balcanice" si "isi iau obligatia de a nu intreprinde nici o actiune politica fata de alt stat balcanic nesemnatar al pactului fara avizul mutual prealabil al celorlalti semnatari si de a nu lua nici o obligatie fata de oricare alt stat balcanic fara cunostinta prealabila a celorlalte parti". Initial a fost conceputa ca un pact in cinci, insa Bulgaria a refuzat oferta.

- 1984 -

Ziua Mondiala a Stomatologului

La data de 9 februarie este sarbatorita anual Ziua Mondiala a Stomatologului, sarbatoarea profesionala a dentistilor si medicilor stomatologi. In 1984 Organizatia Mondiala a Sanatatii si Societatea Internationala a Stomatologilor a stabilit ziua de 9 februarie drept Ziua Mondiala a Stomatologului.