Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

1 martie

- 1 -

Ziua martisorului

Obiceiul Martisorului este o sarbatoare care nu se gaseste in lume decat in spatiul carpatic si, pentru marea lui frumusete, a fost imprumutata si de popoarele tarilor vecine. La origini, acest dar magic, ritualic, se purta la incheietura mainii. Apoi a fost purtat la gat. Acum, martisorul se prinde in piept sau se constituie intr-un cadou simbolic oferit femeilor. Drumul acestui obicei pana in zilele noastre este usor de urmarit. Afla ce stii despre martisor pe sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro.

- 1815 -

Napoleon Bonaparte evadeaza de pe Insula Elba

La 1 martie 1815 Napoleon Bonaparte evadeaza de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an in urma. Napoleon Bonaparte a fost un mare talent militar, administrativ, legislativ si diplomatic. Pe plan intern, Napoleon a luat masuri pentru modernizarea sistemului educational. A fost construita o scoala primara in fiecare comuna, iar invatamantul secundar a fost trecut sub directa supraveghere a guvernului.

- 1907 -

Serviciul de urgenta "Salvarea"

La 1 martie 1907 si-a inceput activitatea Serviciul de urgenta "Salvarea", din initiativa dr. Mina Minovici.

- 1917 -

Ziua automobilismului militar

La 1 Martie 1917 s-a înfiintat Regimentul de Tractiune Automobila, moment ce a marcat inceputul procesului de reorganizare a formatiunilor de automobile din armata romana si de aparitie a armatei auto, fiind si "Ziua automobilismului militar".

- 1937 -

Se naste Ion Creanga

La 1 martie 1937 se naste Ion Creanga. Recunoscut datorita maiestriei basmelor, povestilor si povestirilor sale, Ion Creanga este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii romane mai ales datorita operei sale autobiografice "Amintiri din copilarie". Data nasterii lui Ion Creanga este incerta. El insusi afirma in "Fragment de biografie" ca s-ar fi nascut la 1 martie 1837. O alta varianta o reprezinta data de 10 iunie 1839, conform unei mitrici (condici) de nou-nascuti din Humulesti, publicata de Gh. Ungureanu.

- 1938 -

A fost fondata compania Samsung

La 1 martie 1938 a fost fondata compania Samsung.

- 1994 -

Se naste Justin Bieber

La 1 martie 1994 se naste Justin Bieber, cantaret si compozitor canadian de muzica pop/R&B. Ce stii despre Justin Bieber? Testeaza-ti cunostintele despre vedeta in sectiunea de teste din site-ul clopotel.ro

- 1998 -

Filmul "Titanic", incasari de peste 1 miliard de dolari

La 1 martie 1998 filmul "Titanic" devine primul film cu incasari de peste 1 miliard de dolari in intreaga lume.

- 2003 -

Romania incepe sa foloseasca drept moneda de referinta euro

La 1 martie 2003 Romania incepe sa foloseasca drept moneda de referinta euro, in detrimentul dolarului SUA, ca urmare a deciziei consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei, anuntata de guvernatorul Mugur Isarescu la 05.02.2003.