Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

1 februarie

- 1600 -

Mihai Viteazul semneaza "Tratatul de inchinare si credinta"

Mihai Viteazul

La 1 februarie 1600 Mihai Viteazul semneaza "Tratatul de inchinare si credinta" fata de Rudolf al II-lea, imparat al Germaniei si rege al Poloniei si Ungariei. In schimbul recunoasterii suveranitatii sale, Rudolf al II-lea a fagaduit lui Mihai Viteazul ajutor si a garantat domnia ereditara in linie barbateasca. Parcurge testul Mihai Viteazul - Adevarat sau fals?

Mihai Viteazul

- 1789 -

A fost ales primul presedinte al SUA, George Washington


Washington George

La 1 februarie 1789 a fost ales primul presedinte al SUA, George Washington.

- 1852 -

Se naste Ion Luca Caragiale

Caragiale

La 1 februarie 1852 se naste Ion Luca Caragiale, dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic si ziarist roman. (decedat in 1912). Daca doresti sa citesti operele literare scrise de Ion Luca Caragiale intra in sectiunea Basme si povesti. Sau iti poti verifica cunostintele despre Caragiale in sectiunea Teste din site-ul clopotel.ro

- 1868 -

Se naste pictorul Stefan Luchian

La 1 februarie 1868 se naste Stefan Luchian supranumit poetul plastic al florilor. Cu o vocatie declarata inca din scoala primara, l-a avut in perioada de formare ca maestru pe Nicolae Grigorescu.  Din vasta opera artistica a lui Stefan Luchian amintim cateva dintre ele: ”Ultima cursa de toamna”, ”Margine de crang”, ”Salciile de la Chiajna”, ”Fantana de la Brebu”, ”Dupa ploaie”, ”Vara”, portretele ”Safta florareasa”, ”Mos Nicolae Cobzarul”, ”Dumitrita”, ”Paralute”, ”Flori de tufanica”, ”Anemone”, ”Maci” si autoportretul ”Un zugrav”.

- 1894 -

Se naste pictorul Lucian Grigorescu

La 1 februarie 1894 se naste Lucian Grigorescu, pictor roman postimpresionist. Este apreciat ca fiind cel mai latin dintre pictorii romani. Una din picturile sale cunoscute este  "Arlechinul" (muzeul Zambaccian).

- 1974 -

Ilie Nastase este declarat cel mai bun tenismen

La 1 februarie 1974 Ilie Nastase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 si este distins, la New York, cu "Racheta de aur". Parcurge testul despre tenis daca iti place acest sprt!

Tenis