Evenimentele istorice ale zilei

Aici gasesti in fiecare zi evenimentele ce si-au lasat amprenta asupra istoriei

Descopera-le pe cele mai importante!

5 februarie

- 1965 -

Se naste Gheorghe Hagi

La 5 februarie 1965 se naste Gheorghe Hagi, fotbalist roman.  Considerat unul dintre cei mai buni mijlocasi ofensivi in Europa anilor '80 si '90 si cel mai mare fotbalist roman din toate timpurile. Fanii lui Galatasaray l-au numit "Comandante" (Comandantul) si romanii l-au numit "Regele". Supranumit "Maradona din Carpati", Hagi este considerat un erou in Romania. A fost numit fotbalistul roman al anului de sapte ori, si este privit ca unul dintre cei mai buni fotbalisti ai generatiei sale. Ca un constructor de joc avansat, a fost recunoscut pentru dribling, tehnica, viziune, pase si finalizare.

- 1979 -

Are loc premiera filmului "Nea Marin Miliardar"

La 5 februarie 1979 are loc premiera filmului "Nea Marin Miliardar" in regia lui Sergiu Nicolaescu, in rolul principal Amza Pellea. Filmul se afla pe locul 1 in topul celor mai vizionate filme romanesti din toate timpurile dupa cum atesta un comunicat din 2006 al Uniunii Autorilor si Realizatorilor de Film din Romania. 

- 1985 -

Se naste Cristiano Ronaldo, fotbalist portughez

La 5 februarie 1985 se naste Cristiano Ronaldo, fotbalist portughez. Ronaldo este considerat unul din cei mai buni fotbalisti din toate timpurile, alaturi de rivalul sau Lionel Messi. Este primul fotbalist portughez care a castigat Balonul de Aur de cinci ori si al doilea jucator dupa Messi care castiga Gheata de aur de trei ori.

- 2004 -

Romania a devenit membra de facto a NATO

La 5 februarie 2004 Romania a devenit membra de facto a NATO, toate cele 19 state membre ale NATO ratificand protocolul de aderare.