Enciclopedia clopotel

Analizatorul olfactiv

a) Sistemul periferic se gaseste in portiunea din mucoasa nazala ce se afla in dreptul lamei ciuruite a osului etmoid. Se numeste mucoasa olfactiva si reprezinta un epiteliu simplu format din celule cilindrice, de sustinere printre care se gasesc celulele receptoare olfactive care sunt niste neuroni bipolari senzitivi. Dendritele acestora prezinta butoni olfactivi de la care pleaca sase-opt cili olfactivi receptori, care depasesc
celulele de sustinere si patrund in mucusul secretat de celulele glandulare ale mucoasei .

b) Sistemul de conducere
Axonii neuronilor olfactivi, care constituie protoneuronul caii olfactive, strabat in manunchiuri lama ciuruita a etmoidului si patrund in cutia craniana, formand nervii olfactivi cu traseu pana in bulbii olfactivi. in bulbii olfactivi ei fac sinapsa cu celulele mitrale (neuroni multipolari), care reprezinta deutoneuronii caii olfactive. Axonii acestora formeaza fracturile olfactive care ajung in scoarta cerebrala.

c) Segmentul central este reprezentat de paleocortexul olfactiv, aria de proiectie primara a aferentelor olfactive.
 
Functiile analizatorului olfactiv
Analizatorul olfactiv are rol in aprecierea calitatii aerului, prevenind patrunderea in organism pe calea aerului a unor substante nocive. Stimulii periferici sunt reprezentanti de substantele volatile, care ajung la receptori odata cu aerul inspirat. Intensitatea senzatiei olfactive este proportionala cu concentratia substantei odorante in aer si depinde de urmatorii factori: gradul de solubilitate a particulelor in lichidul care acopera mucoasa, umiditatea mucoasei, varsta si starea fiziologica a organismului.

Enciclopedie de biologie, Editura ALL