Enciclopedia clopotel

Analizatorul kinestezic

a) Segmentul periferic este constituit din proprioceptori situati in muschi, tendoane, aponevroze, capsule articulare, periost si pericondru.

Dintre proprioceptori citam:
• fusurile neuromusculare, care receptioneaza starea de tensiune pasiva a fibrelor musculare;
• corpusculii lui Golgi sunt receptori fusiformi situati la unirea muschiului cu tendonul , care sunt stimulati de cresterea tensiunii in tendoane, determinand contractia musculara. Corpusculii Vater-Pacini sunt receptori pentru presiune care se gasesc in tendoane, capsule articulare, fascii musculare, ligamente, periost, pericondru.

b) Segmentul de conducere - este calea radacinilor posterioare ale nervilor spinali, apoi a fasciculelor Goli si Burdach, iar din nucleii acestora din bulb pornesc fibre spre talamus si de acolo in scoarta cerebrala (calea proprioceptiva constienta). Mai exista o cale care ajunge direct in cerebel, si anume: calea fasciculelor spinocerebeloase (direct si incrucisat) sau calea sensibilitatii proprioceptive constiente si inconstiente.

c) Segmentul central este localizat in zona senzitiva din lobul parietal, in girusul postcentral.

Functiile analizatorului kinestezic sunt reprezentate prin trei mecanisme: fusale - de intinderea muschilor sau de contractia extremitatilor intrafusale, care sunt urmate de intinderea portiunii centrale a fusului; articulare - care controleaza unghiurile segmentelor din articulatii actionand in concordanta cu celelalte mecanisme reglatoare; tendinoase - care controleaza tensiunea muschiului prin actiuni analoge mecanismelor fusale.

Enciclopedie de biologie, Editura ALL