Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
AC/DC
ABBA    AC/DC    Aerosmith    Bee Gees    Deep Purple    Depeche Mode    Genesis    Iron Maiden    Led Zeppelin    Metallica    Pink Floyd    Queen    Rolling Stones    Scorpions    The Beatles    The Doors    U2    
AC/DC


AC/DC

AC/DC este o trupa rock din Australia ai carui membri sunt considerati a fi pionerii muzicii hard-rock si heavy-metal. Grupul s-a format in Sydney, Australia in decembrie 1973. Albumele lor s-au vandut in numar impresionant - se estimeaza ca ar fi vandut in jur de 100 de milioane de albume in toata lumea.

AC/DC

Fratii Angus si Malcom Young s-au nascut in Scotia si s-au mutat in Australia in 1963. Malcom si Angus si-au descoperit impreuna pasiunea pentru chitara, invatand amandoi sa cante la acest instrument. In 1973 au format prima versiune a trupei AC/DC impreuna cu vocalistul Bon Scott, tobosarul Philip Rudd si basistul Marke Evans. Primele lor patru albume au fost produse de fostii membri ai trupei Easybeats: Harry Vanda si George Young (fratele mai mare al membrilor fondatori).In 1979, lanseaza "Highway to hell" care devine album de platina si isi face simtita prezenta in topurile americane.

La cateva luni de la succesul american, vocalistul AC/DC, Scott moare sufocat de propria voma dupa o noapte de betie. Doua luni mai tarziu este inlocuit de vocalistul Brian Johnson iar in mai putin de patru luni se lanseaza albumul "Back in black", un album ce s-a vandut in mai mult de 21 de milioane de copii, ajungand pe locul 4 in topul american fiind promovat de single-ul "You shook me all night long".

AC/DC

Urmeaza albumele "Flick of the Switch", "Fly on the Wall" si "Who Made Who" (soundtrack-ul filmului Maximum Overdrive).

In ianuarie 1991, trei fani mor la un concert al trupei sustinut in Salt Lake City, Utah. Trupa, organizatorii concertului, promoterii si compania responsabila cu securitatea se inteleg cu familiile indoliate si nu implica instantele de judecata.

AC/DC nu au mai facut valva pana in 1995 cand lanseaza "Ballbreaker", ce intra in topuri pe locul patru. 1997 este anul in care lanseaza box-setul de 5 cd-uri denumit "Bonfire". Acesta contine cantece interpretate live in perioada 1977 - 1979 si o versiune remasterizata a albumului Back in Black. Lansarea a fost insotita de un turneu, in timpul caruia Angus Young a purtat faimoasa uniforma scoalara.

Formatia s-a intors in studio in 2008 pentru albumul "Black Ice". Albumul a fost lansat pe 17 octombrie 2008 si a vandut peste 1,7 milioane de copii numai in prima saptamana de la lansare.

AC/DC este una din cele mai importante trupe de hard-rock din anii '70 ce a influentat generatii intregi de rockeri si nu numai.

AC/DC

Numele trupei

AC/DC este o abreviere la "Alternating Current/Direct Current" (Curent Alternativ/ Curent Continuu). Fratii Angus au decis ca acest nume le reprezinta energia puternica, spectacolele live si dragostea lor pentru muzica. AC/DC se pronunta litera cu litera, desi in Australia trupa este cunoscuta si sub numele de "Acca Dacca".

Discografie:

   * High Voltage (1974 - versiune Australia)
    * T.N.T. (1975 - versiune Australia)
    * High Voltage (1976)
    * Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976 - versiune Australia)
    * Dirty Deeds Done Dirt Cheap (1976)
    * Let There Be Rock (1977 - versiune Australia)
    * Let There Be Rock (1977)
    * Powerage (1978)
    * Highway To Hell (1979)
    * Back in Black (1980)
    * For Those About to Rock (1981)
    * Flick of the Switch (1983)
    * '74 Jailbreak (E.P.) 1984
    * Fly on the Wall (1985)
    * Who Made Who (1986)
    * Blow Up Your Video (1988)
    * The Razor's Edge (1990)
    * Live 1992
    * Ballbreaker (1995)
    * Volts (1997)
    * Stiff Upper Lip (2000)
    * Black Ice (2008)

(G.C.)
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate