Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi te vei plictisi, dar nu pentru mult timp. Vei apela la cel/cea mai bun/a prieten/a sa te scoata din aceasta stare de monotonie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Specia de copaci cei mai inalti este eucaliptul, numit si copacul fara umbra, care transpira foarte mult. Are 150 de metri inaltime si, dupa bambus, creste cel mai rapid. Din trunchiul sau drept si rezistent se fac catarge pentru vapoare.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Tatal, cu carnetul de note in mana:
-Fiule, imi pare rau ca nu exista o nota pentru curaj... ai fi luat un zece pentru indrazneala de a veni la mine cu atatea note proaste.

› vrei mai mult

Ce inseamna cultura generala?

06 Mai 2022

cultura generala

Ai auzit, probabil, deseori ca ai nevoie de o cultura generala vasta in viata. Dar ce inseamna, de fapt, cultura generala?


Aceasta sintagma nu este una menita doar sa te bage in ceata sau sa te sperie cand cineva iti spune ca iti lipsesc cunostinte de cultura generala. Cultura generala este un cumul de cunostinte pe care le are un om din diverse domenii. Prin urmare, este si normal ca un copil sa aiba o cultura generala mai „saraca” decat a unui adult; tocmai de aceea este greu de inteles de ce un profesor sau un invatator iti reproseaza ca nu ai anumite informatii ce tin de... cultura generala.


Cultura generala inseamna o baza de cunostinte fundamentale din diferite domenii ce tin de stiinta sau arta. Putem spune ca tine de cultura generala sa stim tabla inmultirii, daca ne gandim la matematica, sau cateva dintre cele mai cunoscute poezii ale lui Mihai Eminescu, George Cosbuc, Vasile Alecsandri ori sa fi citit “Amintiri din copilarie” sau cateva basme si povesti de Ion Creanga, daca ne uitam spre literatura romana.


Cultura generala variaza in functie de fiecare tara in parte; copiii invata in primul rand notiuni legate de valori din tara lor si abia apoi sunt indreptati catre personalitati si creatii ale unor omeni valorosi din alte tari.


Conceptul de cultura generala este, practic, unul propriu fiecarei societati in parte. Un copil din Romania nu poate avea aceleasi notiuni de baza despre literatura ca un copil din Spania; un copil din Romania va afla mai curand despre Nicolae Grigorescu si Stefan Luchian si abia mai apoi despre Pablo Picasso, Vincent van Gogh ori Leonardo Da Vinci.


Primele elemente de cultura generala pentru un copil sunt notiuni legate de scris, citit, calcul, utilizarea sistemelor informatice la nivel de incepator (calculator, tableta, smartphone). Pe masura ce avanseaza in varsta copilul va invata elemente noi de cultura generala din domenii precum literatura, muzica, pictura, geografie, istorie, biologie etc.


La ce ne foloseste cultura generala


Cu cat invatam mai multe, cu atat ni se deschide apetitul pentru informatii noi si pentru a intelege anumite aspecte si felul in care se leaga lucrurile intr-un domeniu sau chiar in domenii diferite. Daca iti place biologia, de exemplu, vei dori sa afli tot mai multe lucruri de fiecare data si este foarte posibil ca in viitor sa iti doresti sa devii farmacist sau medic veterinar sau de oameni.


Cu cat o ai o cultura generala mai vasta, cu atat vei putea discuta mai multe lucruri cu cei din jurul tau, iar asta iti va fi de mare ajutor atunci cand va trebui sa te adaptezi intr-un colectiv nou, spre exemplu, sau chiar in alta tara, daca va fi cazul.


Cand ai mai multe cunostinte iti este mai usor sa inveti lucruri noi. Desi poate ai crede ca nu ai loc in creier pentru atat de multe informatii, adevarul este cu totul altul: cu cat inveti mai mult, cu atat iti este mai usor sa retii si alte lucruri si sa faci asocieri intre ele; creierul este mereu antrenat, de fapt, pe masura ce inveti mai multe.

Iti recomandam sa parcurgi testele de cultura generala!


Citeste si articolele de mai jos:


Ce inseamna "mancatul emotional"?


Ce inseamna daca imi place culoarea verde?


Ce inseamna bullying?


Ce inseamna sa donez altor copii jucariile mele


Ce inseamna un psiholog pentru copii


Ce inseamna daca imi place culoarea rosu?


Ce inseamna hobby?


Ce inseamna voluntariatul?


Cum alegem prietenii, ce inseamna prietenia


Ce inseamna santajul emotional?

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri