Enciclopedia clopotel

Pablo Picasso

Pablo Picasso s-a nascut in Malaga pe 25 octombrie 1881, fiind andaluz si catalan, spaniol si francez. Din alt punct de vedere a fost un copil genial, un strain "iresponsabil" la Paris, datorita caruia insa, cartierul Montmartre a intrat in legenda. Si-a castigat titlul de cea mai stralucita personalitate artistica a secolului al XX-lea, rupand conventiile stilului iluzionist si figurativ, care inca domina perioada Renasterii.

Picasso si-a dedicat intreaga viata activitatii artistice - pictura, sculptura, poezie - traind pentru arta si prin arta, exprimandu-si atat credintele cat si evenimentele importante prin aceasta, mai ales cu ajutorul panzelor pictate.

Fiu al lui José Ruiz Blasco - profesor la Scoala de Arte Frumoase din Malaga si pictor - si al Mariei Picasso y López, Picasso isi evidentiaza talentul inca din copilarie, continuand de-a lungul timpului sa uimeasca mai intai profesorii de la Institutul de Arte Frumoase din La Coruna, iar apoi intreaga lume.

In anul 1895 familia se muta la Barcelona si tatal sau ii daruieste pensulele sale, ca recunoastere a talentul exceptional. Studiile tanarului Picasso se continua cu Scoala de Arte Frumoase din Barcelona (1896) si cu Academia de Pictura din Madrid (1897-1898). Prima expozitie a acestuia are loc in localul Els Quatre Gats ("La patru pisici") din Barcelona, in anul 1900, un loc unde se intalnea avangarda artistica si intelectuala din capitala Cataluniei. Incepand cu 1901 isi semneaza lucrarile cu numele mamei sale, considera ca Picasso "suna foarte bine".


Calatoreste mult prin Spania, Franta, etc, din aceasta ultima tara simtindu-se influenta operelor lui Auguste Renoir si Claude Monet.

In 1904, Picasso se stabileste la Paris, intr-o casa veche, in care se gaseau studenti, sculptori, pictori, si actori. In aceasta perioada picteaza tablouri triste, in tonuri albastre reci (asa numita perioada albastra), prin care se exteriorizeaza singuratatea, suferinta si saracia, scotand la iveala o dispozitie afectiva melancolica. Odata cu aparitia in viata lui a frumoasei Fernande Olivier, de care se indragosteste si cu care va locui, se trasnforma culorile din tablourile artistului, fiind evidente nuantele deschise, senine (perioada roz).
 Pablo Picasso

Pablo Picasso isi face un obicei din a frecventa un anumit circ din apropiere unde isi gaseste motive pentru operele sale. In anul 1905 isi petrece vara intr-un sat din Pirinei impreuna cu Fernande. Aici isi are originea "perioada primitiva" din creatia lui.

Picasso se indeparteaza de modul figurativ si clasic de pictare al chipului omenesc, renunta la modele si isi foloseste exclusiv imaginatia pentru picturi. Acest proces duce al aparitia tabloului Domnisoarele din Avignon (1907), in care se intalnesc elemente ale cubismului.

Impreuna cu Georges Bracque Picasso da nastere unui mod revolutionar de tratare a formelor, intre anii 1908 si 1914, care va capata denumirea de "Cubism".


Intr-un articol scris de criticul Louis Vauxcelles se regaseste urmatoarea afirmatie: "...ei dispretuiesc formele, reduc totul - locuri, figuri, case - la formele geometrice elementare, la cuburi".

Din anul 1912, Picasso foloseste metoda "colajelor", schimbandu-se total maniera sa de a picta, odata cu situatia financiara. El se imbogateste rapid, preturile tablourilor sale crescand puternic. Drept care Picasso se muta in cartierul burghez Montparnasse. Isi continua ascensiunea prin proiectarea decorurilor si costumelor pentru spectacolul de balet "Parada" (1917), pus in scena de Jean Cocteau. Impreuna cu corpul de balet pleaca la Roma si se indragosteste de dansatoarea Olga Koklova, cu care isi oficiaza legatura in vara anului 1918. Ajuns in Italia, viziteaza orasul Neapole si vechile ruine de la Pompei, unde se hotaraste sa reintroduca stilul compozitiilor figurative, reprezentate naturalist, cu contraste de lumina si umbra. (clasicism).

In 1921 se naste Paul, primul sau copil, putin dupa nasterea acestuia, insa, artistul incepe o legatura amoroasa cu Marie-Thérèse Walter.


In 1925, Picasso participa la prima expozitie suprarealista din Paris cu tabloul "Trei dansatoare".


In 1935 se desparte de sotia sa Olga Koklova, indragostindu-se de pictorita si fotografa Dora Maar, in care gaseste o corespondenta intelectuala de care dusese lipsa pana atunci, pastrand-o totusi aproape pe Marie-Thérèse si impartindu-si viata intre cele doua amante.

In iulie 1937, are loc la Paris "Expozitia Mondiala". Odata cu tabloul sau Guernica, artistul intra in politica, ajungand pana la inscrierea in Partidul Comunist Francez (1944).


Dupa anul 1948 va locui la Vallauris impreuna cu Françoise, unde se dedica sculpturii, ceramicii si litografiei. In anul 1949 apare pe lume al doilea copil al artistului, fetita Paloma.

In anul 1953 intrerupe legatura cu Françoise si se retrage si din partidul comunist, aruncandu-se intr-o noua poveste de dragoste cu Jacqueline Roque, in varsta de 26 de ani, cu care se va casatori in 1961.


In 1963 se deschide la Barcelona "Muzeul Picasso", in care vor fi aduse mai tarziu o mare parte din operele sale.

Pablo Picasso a parasit aceasta lume la 8 aprilie 1973 la Mougins, in apropiere de Cannes.


Picasso si-a transformat viata intr-o adevarata legenda. A evoluat - datorita prieteniilor celebre si aventurilor sale amoroase, dar mai ales geniului si spiritului sau inovator - de la un individ necunoscut la cel mai renumit pictor al secolului al XX-lea.