Enciclopedia clopotel

Analizatorul gustativ

a) Segmentul periferic se gaseste in epiteliul mucoasei linguale. in grosimea acesteia se gasesc formatiuni denumite papile gustative, care dupa forma si asezare sunt:
  • papile caliciforme, asezate la baza limbii, alcatuind un V cu deschiderea catre varful limbii. Au forma unei cupe din fundul careia se ridica o proeminenta conica, inconjurata de un sant circular (circumvalate);
  • papile fungiforme, raspandite pe varful si marginile limbii. Ele au forma unor cute asemanatoare foilor unei carti.
  • papile filiforme, raspandite pe toata intinderea mucoasei linguale. Ele au infatisarea unor ridicaturi cilindrice din varful carora pleaca manunchiuri de prelungiri.

Primele trei feluri de papile poarta pe ele muguri gustativi, de o forma ovoida, cu polul bazai asezat pe membrana bazala a epiteliului lingual, iar la polul apical prezinta un pol gustativ. intr-un mugur gustativ exista 5-20 de celule senzoriale, care la polul apical prezinta cili, iar la polul bazai este inconjurat de o ramificatie nervoasa a nervilor cranieni VII, IX, X.

b) Segmentul de conducere
este reprezentat de fibrele nervoase care intra in alcatuirea nervilor facial (VII), glosofaringian (IX) si vag (X).

c) Segmentul central
este reprezentat de aria gustativa, situata la baza girusului parietal ascendent (postcentral), unde se integreaza sensibilitatea gustativa cu sensibilitatea tactila, termica si dureroasa a limbii, transmisa prin fibrele trigemenului (V).

Functia analizatorului gustativ
Analizatorul gustativ contribuie la aprecierea calitatii alimentelor, prevenind patrunderea in organism a unor alimente alterate si la declansarea secretiilor salivare si gastrice. Se deosebesc patru tipuri fundamentale de senzatii gustative: acru, sarat, dulce si amar. Receptorii gustativi sunt stimulati prin contact direct cu substantele sapide solubile.

Pragule excitabilitate este diferit pentru fiecare substanta. Cea mai mare sensibilitate se manifesta pentru substantele amare, care au prag de excitabilitate scazut. Intensitatea senzatiei gustative depinde de concentratia substantei dizolvate, de numarul receptorilor excitati si de temperatura solutiei.

Enciclopedie de biologie, Editura ALL