Enciclopedia clopotel

Coca-Cola

In 1886, farmacistul John Stith Pemberton a trebuit sa gaseasca o alternativa la vinul sau "Pemberton's French Wine Coca" datorita Prohibitiei (miscarea pentru interzicerea totala a bauturilor alcoolice). Pemberton's French Wine Coca, bautura "pentru intelectuali" era considerata "revigoranta pentru creier" si se vindea in farmacii.
Pemberton era foarte interesat de proprietatile plantei numita coca. Aceasta planta era savurata de sud-americani de peste 2000 de ani si era cunoscuta ca planta afrodisiaca ce ajuta digestia, creste speranta de viata si stimuleaza sistemul nervos asa ca Pemberton s-a hotarat sa foloseasca aceasta planta pentru noua sa bautura. Totodata, Pemberton a ignorat total avertismentele legate de dependenta pe care o dadea aceasta planta.

Pemberton a inceput cautarea formulei pentru bautura perfecta pe baza de frunze de coca si nuca de cola si care sa inlocuiasca vinul cu uleiuri esentiale. Bautura rezultata era insa amara asa ca Pemberton i-a adaugat zahar. Gustul noii bauturi tot nu era unul placut asa ca a adaugat si acid citric. Rezultatul a fost unul uimitor.

Coca-Cola

Mostre din noua bautura au fost trimise in farmacii pentru a fi testate de public. Feedback-ul a fost unul pozitiv iar Pemberton a decis sa lanseze produsul pe piata. A fost contactat de diversi oameni de afaceri, unul dintre ei era Frank Robinson, cel care mai tarziu avea sa-i dea numele bauturii: coca-cola (coca de la frunzele de cocaina si cola de la fructul de cola). Impreuna cu Robinson, Pemberton infiinteaza "Pemberton Chemical Company".

Robinson l-a convins pe Pemberton de importanta reclamei si a creat logo-ul Coca-Cola. Tot el a venit cu ideea de a oferi gratuit cupoane gratis pentru cei ce doreau sa incerce noua bautura. Datorita acestor promovari, bautura a inceput sa se vanda bine.

Nu se stie de ce dar Pemberton si-a vandut drepturile asupra Coca-Cola in 1887. Pemberton a pastrat o treime din afacere pentru fiul sau, Charley, care avea sa moara de supradoza de morfina peste 6 ani.

Pemberton a incercat sa perfectioneze bautura bolnav fiind. Ultima sa incercare a fost imbunatatirea bauturii cu extract de telina. Incercarea sa nereusita avea sa fie ultima din viata sa.

Pana la moartea lui Pemberton, 16 august 1888, afacerea Coca-Cola a ajuns pe mainile omului de afaceri, Asa G. Candler pentru 2.300 de dolari. La 1 mai 1889, Coca-Cola avea prima reclama de o pagina in "The Atlanta Journal". Bautura era descrisa ca fiind "delicioasa, racoritoare, antrenanta si tonica".

In 1893, Coca Cola devine marca inregistrata. In acelasi an se platesc primele dividente: 20$ per actiune.

Imbutelierea la scara mare a fost posibila din 1889. Competitia dintre bauturile racoritoare s-a intensificat si o data cu ea au aparut si imitatiile. Coca-Cola merita o imagine distincta asa ca din 1916, a fost aprobata forma unica a sticlei care va contine bautura Americii. Forma sticlei a fost realizata de Root Glass Company din Indiana.

In 1919, Coca-Cola Company a fost vanduta lui Ernest Woodruff pentru 25 milioane $. La inceputul lui 1920 Coca-Cola a revolutionat piata prin pachetul de 6 sticle intr-o cutie de carton destinata consumului casnic.

In anul lansarii Coca-Cola se vindeau 9 bauturi pe zi. In 2004, peste 1,3 miliarde de pahare, doze sau sticle de Coca-Cola sunt vandute zilnic in peste 200 de tari.

Sub brandul Coke au fost lansate si alte bauturi de tip "cola": Diet Coke, Diet Coke Caffeine-Free, Cherry Coke, Coca-Cola Zeo, Vanilla Coke si editiile cu lamaie sau cafea.

(G.C.)