Enciclopedia clopotel

U2

Formatia U2 a marcat profund muzica anilor '80, aducând în prim plan un suflu nou si schimbându-si stilul de la album la album. Cei 4 baieti au adoptat un stil non-conformist, abordând piese al caror text ataca subiecte mai mult sau mai putin tabu în acea perioada, cu radacini adânci în Biblie si care milita pentru încetarea violentelor din Irlanda si Irlanda de Nord, precum si a celor din întreaga lume. În prim-plan a iesit charismatica figura a lui Bono, cel ce s-a impus ca lider înca de la prima lor întâlnire si totodata creatorul versurilor despre care aminteam putin mai sus. Profund marcat de moartea prematura a mamei sale cu care nu avusese o relatie foarte strânsa, Bono si-a descarcat sufletul în cântecele perioadei de început a lui U2 în care vorbeste mai mult sau mai putin voalat despre aceasta trauma si devine un adevarat apostol atunci când îmbraca textele într-o haina religioasa, prin care satirizeaza fapte si persoane sau doar prezinta evenimentele biblice asa cum au fost ele.

Mai mult de 120 milioane albume vândute în activitatea lor ce se întinde deja peste mai bine de doua decenii dovedesc cu certitudine ca U2 si-a cimentat reputatia de "classic rock n'roll band". În plus, învatând din mers, ei au împartit memorabilele reusite si rarele înfrângeri ale unei cariere absolut extraordinare. Si trebuie mentionat faptul ca grupul a ramas intact de-a lungul timpului, având în prezent aceeasi componenta ca la început. Nici un membru nu a parasit formatia si nimeni din afara nu li s-a alaturat. U2 este singura formatie cu o cariera de asemenea anvergura ce a reusit aceasta performanta.

Una din foarte putinele formatii ce au reusit sa obtina un consistent succes, atât din partea fanilor cât si a criticilor , si aceasta timp de mai bine de doua decenii , U2 a atestat acest succes în propria conditie, pe ambele laturi ale industriei muzicale (cea artistica si cea de business). Începând cu zilele de pionierat din Dublin si pâna în prezent, formatia s-a eliberat de limitarile traditionale impuse de obicei unei trupe rock. Combinând un sunet original cu versuri sincere si încarcate de un profund mesaj social, U2 a câstigat respectul criticilor si pe cel al fanilor, acestia urmarindu-i cu fanatism peste tot în lume.

Discografie:
Cei patru componenti ai trupei U2 (Bono Vox - voce, The Edge - chitara, Adam Clayton - bass si Larry Mullen - baterie) s-au cunoscut in 1976 in bucataria lui Larry, care postase un anunt la avizierul liceului unde ei invatau, Mount Temple din Dublin, pentru a intemeia o formatie. Ceea ce i-a unit la inceput a fost entuziasmul adolescentin si prietenia ce s-a creat intre ei, nicidecum calitatile muzicale.

U2 au fost o trupa inca inainte de a putea canta. Au aparut in era de apus a punk rock-ului britanic si, ca orice trupa punk care se respecta, se intalneau si repetau in garaj. La inceput au purtat denumirile de Hype, apoi Feedback, ramand in final la ambigua titulatura U2, inspirati in special din denumirea unui avion doborat in Uniunea Sovietica cu 4 zile inainte de nasterea lui Bono. La inceput U2 cantau piese cover ale trupelor britanice, apoi au inceput sa-si scrie propriile melodii. In 1978 castiga un concurs de tinere talente la Limerick si intra sub bagheta managerului Paul McGuinness.

 U2

Dupa mai multe piese single si casete demo, in 1979 apare primul EP al trupei, intitulat U2:3 (pentru ca avea doar 3 melodii). Primul album complet apare in 1980 si se intitula Boy. Acest album, ca si urmatorul, October, nu a avut un mare succes. Abia in 1983, odata cu aparitia lui War, un material cu puternice influente politice si sociale, a inceput sa se vorbeasca mai mult despre U2. De aici incepand, drumul lor cunoaste o ascendenta exponentiala. U2 devine una din cele mai marcante trupe ale deceniului, atat prin prestatiile live cat si prin albumele de studio. Se implica tot mai mult in problemele umanitare si aici trebuie mentionat concertul de la Live Aid din 1985.

Doi ani mai tarziu apare albumul care ii propulseaza pe U2 pe primul loc in topurile mondiale : The Joshua Tree, considerat prima capodopera. A doua capodopera avea sa apara 4 ani mai tarziu, dupa ce U2 a apelat la o schimbare majora de look, atitudine si stil muzical, impusa de faptul ca la sfarsitul anilor '80 se parea ca steaua lor era gata sa apuna. Albumul Achtung Baby, lansat in 1991, aducea din nou U2 in prim plan. A urmat un mega-turneu, ZooTV, care a socat lumea la acel moment, prin amploare, show si tehnicizare.

Dupa o scurta pauza in 1994, U2 revine cu un material lipsit total de succesul comercial : Original Soundtracks 1, lansat sub titulatura Passengers. Acest lucru nu i-a dat insa inapoi. Urmeaza albumul Pop si apoi un nou mega-turneu : PopMart. La inceputul noului mileniu, U2 lanseaza si cea de-a treia capodopera : albumul All That You Can't Leave Behind, urmat de turneul Elevation, care prin prisma incasarilor avea sa fie al doilea ca marime din istoria muzicii.

Cariera grupului U2 poate fi împartita în trei mari etape:
* 1980 - 1983 contine primele trei albume ale formatiei si este caracterizata prin entuziasm adolescentin, inflexiuni religioase si, mai apoi, probleme politice si sociale.
* 1984 - 1990 - este perioada de consacrare definitiva a lui U2, cunoscuta si ca "perioada lor americana". Câstiga primele premii Grammy si totul în muzica lor este mai mult sau mai putin legat de America.
* 1991 - 1997 - U2 experimenteaza în acest interval tot ce se putea experimenta, trecând dincolo de toate granitele muzicale, vizuale sau spatiale pe care nimeni nu le mai depasise pâna atunci.

Începând cu Boy si terminând cu All That You Can't Leave Behind, de la era de apus a punk-ului si pâna la cea a trance-ului si trash-ului, de la sinceritatea tânarului candid la ironia subtila, U2 a fost întotdeauna la fel. Înca de la albumul lor de debut, presa a creat confuzie în jurul identitatii lor, încercând sa îsi dea seama unde se încadreaza aceasta formatie. Însa cu fiecare album lansat, acesti rock-eri irlandezi atestau faptul ca nu cunosc expresii ca "încadrare într-un anume stil" sau "conservatorism". U2 este U2.