Enciclopedia clopotel

Robert Schumann

Robert Schumann este unul dintre cei mai celebrii compozitori si pianisti germani ai perioadei romantice. Nascut la 8 iunie 1810 in Zwickau, Germania, Schumann este fiul unui editor, ce a avut grija ca fiul sau sa isi imbogateasca cultura atat in literatura cat si in muzica inca din copilarie. De la sapte ani Schumann compune muzica iar la varsta de paisprezece ani scrie un eseu despre estetica muzicii si contribuie la unul din volumele tatal lui sau. Unul dintre scriitori care au avut o influenta literara asupra operelor lui a fost Johann Paul Friedrich Richter.

Robert Schumann

In 1828 paraseste scoala din Zwickau si pleaca intr-un turneu la Munchen. Incepe sa studiaeze dreptul la Leipzing insa isi neglijeaza studiile din pasiune pentru muzica, iar din 1829 incepe sa compuna. In 1837 se logodeste cu Clara Schumann, o pianista si compozitoare foarte talentata, cu care va avea cinci copii. Nu dupa mult timp isi accidenteaza mana dreapta iar sperantele ca el sa devina pianist au fost spulberate. Din dorinta de a face muzica, Robert Schumann se dedica complet compozitiei si ia cursuri de la Heinrich Dorn, dirijor la opera din Leipzig. Tot in aceeasi perioada compune o opera cu subiectul Hamlet.

Reuseste sa se casatoreasca cu Clara abia in anul 1840, iar faptul ca se afla langa persoana iubita il stimuleaza si reuseste sa compuna in numai un an aproximativ 150 de piese. In anul 1841 se axeaza pe muzica orchestrala si scrie simfonii si compozitii pentru pian si orchestra. Un an mai tarziu, in timp ce sotia sa era pleacata intr-un turneu, incepe sa compuna muzica de camera si sa-si arate romantismul prin piese precum "Quintetul pentru Pian". In 1842 obtine postul de profesor la conservatorul din Leipzig si se cocupa de compozitii corale. In 1844 se muta alturi de Clara la Dresda si trece printr-o perioada de depresie, neputand compune o buna perioada de timp. Incepe sa compuna din nou in 1850 si scrie opera "Genoveva". Cativa ani mai tarziu, compozitorul intra din nou intr-o stare de depresie, urmand sa fie internat intr-un azil. Aici Robert Schumann se stinge din viata in anul 1856.

(A.M)