Enciclopedia clopotel

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven este unul dintre cei mai importanti compozitori din intreaga istorie a muzicii. Nascut la Bonn (Germania) in 1770, Beethoven este fiu al cantaretului Johann van Beethoven si al Magdalenei Keverich van Beethoven. Cu toate ca tatal era un alcoolic notoriu, a observat talentul pe care fiul sau il avea si l-a indrumat pe acesta pe calea muzicii, visand ca micul Beethoven sa ajunga un al doilea Mozart.

Ludwig van Beethoven

In 1778, la varsta de numai 8 ani, Ludwig a sustinut primul sau concert la Cologne. A inceput sa ia lectii de muzica la 10 ani cu organistul Christian Gottlob Neefe, muzican care l-a ajutat sa plece la intr-o calatorie la Viena in 1787. Aici studiaza muzica impreuna cu Mozart, insa mama sa se imbolnaveste si este nevoit sa se intoarca la Bonn. In timp isi dezvolta cunostintele muzicale, lucreaza cu orchestra teatrului din Bonn si in aceeasi perioada compune o "Cantata" cu ocazia mortii imparatului Iosif al II-lea. In 1792 Beethoven se intoarce la Viena si studiaza in continuare muzica, fiind indrumat de Joseph Haydn si Antonio Salieri. De data aceasta, compozitorul reuseste sa incante publicul vienez si isi castiga renumele de bun pianist si compozitor. Incepand cu anul 1795 sustine o serie de concerte in orase mari precum Berlin, Dresda, Praga si Bratislava. Cu toate ca auzul lui era din ce in ce mai slab, Beethoven compune in acea perioada o serie de opere reprezentative precum cele trei sonate pentru pian op. 31, simfonia III-a "Eroica", sonata pentru pian op. 57 "Appassionata", concertul pentru vioara si orchestra, simfoniile a V-a (a "Destinului") si a VI-a ("Pastorala").

In 1818 Beethoven isi pierde auzul. In ciuda acestui fapt, compozitorul nu se opreste din creat. Un an mai tarziu compune "Variatiile-Diabelli" pentru pian, iar in 1820 compune Simfonia a IX a. Prima auditie a acestei simfonii a avut loc in Viena la 7 mai 1824 si s-a bucurat de un succes enorm. Stand cu fata spre orchestra, Beethoven nu auzea nimic din ce se intampla in spatele lui, insa atunci cand una dintre soliste l-a intors cu fata spre public a vazut cum oamenii erau ridicati in picioare si aplaudau entuziasti.

In decembrie 1826, Ludwig van Beethoven se stinge din viata in urma unei boli de ficat. El a fost inmormantat in cimitirul Währinger din Viena, fiind condus pe ultimul drum de mii de locuitori ai Vienei. De-a lungul vietii sale, geniul Beethoven a compus noua simfonii, cinci concerte pentru pian si orchestra, un concert pentru vioara si orchestra, 32 de sonate pentru pian, 16 cvartete pentru coarde si nu in ultimul rand Opera Fidelio.

(A.M.)