Enciclopedia clopotel

Piotr Ilici Ceaikovski

Piotr Ilici Ceaikovski este unul dintre cei mai importanti compozitori de muzica clasica a perioadei romantice. Nascut la 7 mai 1840 in Kamsko-Wotkinski Sawod, oras ce mai tarziu o sa-i poarte numele, Ceaikovski este cel de-al doilea fiu a unei familii burgheze. La numai 5 ani incepe sa studieze pianul. Cu toate ca avea o inclinatie aparte pentru muzica, urmeaza colegiul de jurisprudenta si se angajeaza ca secretar la Ministerul Justitiei. Fiind nemultumit de slujba pe care o avea, renunta impotriva vointei familiei sale si incepe sa studieze muzica impreuna cu Anton Rubinstein.

Piotr Ilici Ceaikovski

Dupa ce isi termina studiile, Ceaikovski este indrumat de Nikolai Rubinstein, fratele lui Anton, sa ocupe postul de profesor de teorie muzicala la Conservatorul din Moscova. Sta in aceasta functie din 1866 pana in 1878, perioada in care compune Simfonia nr.1 in sol minor, op. 13 („Vise de iarna”). Se imprieteneste cu membrii grupului celor cinci compozitori rusi si dedica fondatorului grupului uvertura fantezie "Romeo si Julieta". In iarna anului 1874 are loc prima sa reprezentatie la pian, iar un an mai tarziu compune Simfonia a III-a. In 1866, o mare admiratoare a sa pe nume Nadedja von Meck ii ofera o pensie alimentara de 6000 de ruble pe an pentru o perioada de 13 ani, fapt pentru care Ceaikovski ii dedica acesteia Simfonia a 4-a, in la minor, op. 36.

Pentru a pune capat zvonurilor cum ca ar fi homosexual, compozitorul se casatoreste cu una din fostele sale eleve, Antonia Milioukova. Cu timpul ajunge sa nu mai suporte prezenta ei si incearca sa se sinucida. Nu dupa multi timp ce doi se despart.

Incepand cu 1880, numele Ceaikovski devine din ce in ce mai cunoscut atat in Rusia cat si in alte locuri ale lumii. Un an mai tarziu, moare Nikolai Rubinstein, iar in memoria lui compozitorul scrie Trio-ul pentru pian "In amintirea unui mare artist". In urmatorii ani Ceaikovski compune legendarele opere "Lacul lebedelor", "Dama de pica", baletul pentru "Frumoasa din parurea adormita". In 1891 compozitorul pleaca in Statele Unite ale Americii unde se bucura de un succes remarcabil. Doi ani mai tarziu termina al treilea balet al sau "Spargatorul de nuci".

In data de 6 noiembrie 1893 Piotr Ilici Ceaikovski moare din pricina holerei, boala ce s-a declansat dupa ce acesta a baut apa nesterilizata din raul Neva. Compozitorul a fost inmormantat la cimitirul Alexandr Nevsky din Sankt Petersburg.

(A.M.)