Enciclopedia clopotel

Johannes Brahms

Johannes Brahms este unul dintre cei mai mari compozitori ai perioadei romantice. Nascut la 7 mai 1883 Hamburg (Germania), Brahms este fiul unui contrabasist ce i-a predat primele lectii de muzica. Canta la pian de la o varsta foarte frageda prin localuri si preda lectii de muzica, iar din banii catigati isi ajuta familia. Inca de tanar compune, insa nu este apreciat pentru ceea ce face.

Johannes Brahms

In 1853 pleaca intr-un turneu impreuna cu Eduard Reményi si are ocazia sa-i cunoasca pe Joseph Joachimn si Franz Liszt. Prietenia dintre el si Reményi se sfarsestedupa ce Brahms adoarme in timp ce Liszt isi canta una din operele sale. Reményi se simte jignit si ia gestul prietenului sau ca pe o jignire. Joachim ii devine bun prieten,iar nu dupa mult timp Brahms il cunoaste pe marele compozitor Robert Schumann care l-a ajutat pentru a-si castiga popularitate.

In 1862 se muta la Viena unde se axeaza pe muzica si compozitie, devenind din ce in ce mai cunoscut. Dupa ani de munca, in 1876 reuseste sa termine de compus prima sa simfonie, urmata mai tarziu de alte trei. De-a lungul carierei sale, Brahms a fost influentat de Beethoven, iar multe din operele sale aveau ca tema muzica acestuia. La fel ca si Beethoven, Brahms iubea natura si ii placea sa compuna in aer liber. Vizita foarte des Italia, loc in care se retragea intr-o asezare rurala, iar pe timpul verii compunea. La numai 57 de ani se hotaraste sa renunte la compus, insa nu se tine de cuvant si nu cu mult timp inaintea mortii lui compune cateva dintre marile capodopere ale sale, printre care cele doua sonate pentru clarinet si cele "Patru Melodii Serioase".

La 3 aprilie 1897 Johannes Brahms se stinge din viata fiind bolnav de cancer.

(A.M.)