Enciclopedia clopotel

Johann Sebastian Bach

Johann Sebastian Bach a fost unul dintre cele mai mari genii ale muzicii clasice. Compozitor german din perioada barocului, Bach s-a nascut pe 21 martie 1685 la Eisenach, in Turingia intr-o familie de muzicieni. In copilarie a studiat muzica alaturi de tatal sau Johann Ambrosius, iar dupa moartea acestuia micul muzician a fost indrumat de fratele sau mai mare Johann Christoph.

Johann Sebastian Bach

In 1700 Bach canta in corul bisericii Sfantul Mihail din Luneburg, iar trei ani mai tarziu devine violonist in orchestra de camera a printului Johann Ernst. Unele din primele compoziþii ale lui dateazã din aceasta epoca, cea mai celebra fiind Toccata si Fuga in Re minor BWV565. In octombrie 1705 pleaca sa studieze la Lubeck cu Dietrich Buxtelhude, un renumit compozitor. Sta mai mult decat trebuie la Lubeck si din acest motiv a fost criticat de autoritartile bisericii. In 1707 Bach se casatoreste cu o verisoara de gradul al doilea, iar un an mai tarziu obtine postul de organist de curte si maestru de concerte la curtea ducelui de Weimar. Aici compune in special muzica pentru orga dar si pentru orchestra, una din operele reprezentative compuse in acea perioada fiind "Clavecinul bine temperat".

In 1717 Bach este nevoit sa plece de la Weimar la curtea printului Leopold de Anhalt-Cothen, unde compune cele 6 concerte brandenburgice, precum si suitele pentru violoncel solo, sonatele si partitele pentru vioara solo si suitele orchestrale. Trei ani mai tarziu sotia sa moare, insa Bach se recasatoreste un an mai tarziu cu o tanara soprana pe nume Anna Magdalena Wilcken, fiica unui muzician al curtii. Se muta la Leipzing in anul 1723. Aici isi petrece tot restul vietii fiind director muzical si maestru de coruri al bisericii Sf. Thomas. Cu toata ca muzica lui nu era apreciata, Bach a scris in aceasta perioada 295 de piese din care 202 piese inca se mai canta si astazi. Printre acestea se numara: Ascensiunea, Pasiunea dupa Sfantul Ioan, Pasiunea dupa Sfantul Matei, precum si epica Liturghie in sol minor. Cu timpul Bach incepe sa-si piarda din vedere si se stinge din viata la 28 iulie 1750, in urma unei operatii nereusite la ochi.

(A.M.)