Enciclopedia clopotel

Ciprian Porumbescu

Ciprian Porumbescu este un mare compozitor roman al perioadei romantice. Se naste la 14 octombrie 1853 intr-o familie modesta de la tara in localitatea Sipotele Sucevei si este fiul unui preot pe nume Iraclie Golembiovski. Desi a fost pasionat de muzica de la o varsta frageda, nu a putut sa isi inceapa studiile din cauza saraciei. Primele lectii de muzica le ia la Suceava si Cernauti unde obtine postul de conducere al corului "Societatii Culturale Arboroasa".

Ciprian Porumbescu

In 1871 Porumbescu participa la aniversarea a 400 de ani de la zidirea manastirii Putna, alaturi de Mihai Eminescu, Ioan Slavici, A.D. Xenopol si Nicolae Teclu. Aici reuseste sa incante publicul cu cantecul sau de vioara. Nu dupa mult timp obtine o bursa prin care are ocazia sa studieze muzica la Viena, unde dirijeaza corul Societatii Studentesti "Romania Juna". In timpul petrecut la Viena, Porumbescu studiaza si isi perfectioneaza cunostintele in muzica alaturi de compozitorul bucovinean Eusebie Mandicevschi. In 1880 lanseaza colectia de douazeci de piese corale si cantece la unison.

Intors in Romania, studiaza teologia ortodoxa la Cernauti si incepe sa compuna cele mai celebre opere ale sale. La 11 martie 1882, are loc premiera compozitiei sale "Crai nou" scrisa pe textul poeziei lui Vasile Alecsandri. Aceasta se bucura de un mare succes si se cere sa fie jucata de 3 ori in aceeasi luna.

Este arestat si inchis pentru activitatea sa politica, iar in timpul detentiei compune scrie o buna parte din melodiile sale precum "Inima de roman", "Serenada", "Gaudeamus Igitur", "Rapsodia romana pentru orchestra". La doar 29 de ani, fiind bolnav de tuberculoza, Ciprian Porumbescu moare la Stupca, sat ce in prezent in poarta numele.

(A.M.)