Enciclopedia clopotel

Georges Bizet

Georges Alexandre César Léopold Bizet este unul dintre cei mai cunoscuti compozitori francezi ai perioadei romantice. Nascut la Paris in anul 1838, Georges Bizet incepe sa studieze muzica de la varsta de noua ani, fiind indrumat de profesorul Jacques Halévy. Fiu al unui profesor de canto si a unui pianiste amatoare, Bizet obtine in anul 1857 Premiul Romei si studiaza muzica timp de trei ani in Italia. In 1869 se casatoreste cu fica primului sau profesor de muzica.

Georges Bizet

Dupa ce revine in Paris, isi castiga existenta ca profesor particular de muzica, iar restul timpului si-l dedica intrutotul compusului. "Les pêcheurs de perles" (Pescuitorii de perle), "La jolie fille de Perth" (Frumoasa fata din Perth) si "Djamileh" se numara printre cele mai cunoscute opere ale lui Georges Bizet. Cea care l-a facut cunoscut in intreaga lume a fost opera "Carmen". Bazata pe o nuvela a scriitorului Prosper Mérimée, premiera operei a avut loc la Paris, insa nu s-a bucurat de un mare succes.

La 3 iunie 1875 Georges Bizet se stinge din viata la numai 36 de ani si este inmormantat la cimitirul Père Lachaise din Paris. Abia dupa ce moare opera "Carmen" se bucura de un real succes dupa ce este jucata pe scena Operei de Stat din Viena.

(A.M.)