Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Turcii ii mai spuneau si ''printul aurului'' lui Constantin Brancoveanu deoarece platea regulat darile si varsa sume uriase sultanului si functionarilor de la Constantinopol.

› vrei mai mult

Bancul zilei

-Care e culmea mizeriei??
-...
-Sa prinda puricii paduchi

› vrei mai mult

Ce inseamna analfabetism functional

10 Ianuarie 2023

Ce inseamna analfabetism functional

Termenul de analfabet descrie o persoana care nu a invatat niciodata sa scrie si sa citeasca. Analfabetismul functional, in schimb, se refera la cei care stiu sa citeasca si sa scrie, dar nu au capacitatea de a intelege ceea ce citesc, de a reproduce verbal sau in scris un text, de a-l sintetiza si a extrage ideile principale. Multi dintre analfabetii functional fie au abandonat scoala, fie au absolvit-o trecand prin ea ca rata prin apa, fara a asimila mare lucru din informatiile ce le-au fost furnizate.


Statisticile realizate la nivelul Uniunii Europene arata ca rata analfabetismului functional este influentata de rata abandonului scolar. Cresterea numarului de analfabeti functional pare nejustificata in conditiile in care traim, totusi, intr-o era a informatiei si tehnologiei. Un savant rus de origine basarabeana, academician Serghei Petrovici Kapita, a subliniat, insa, ca tocmai revolutia informationala provoaca aceasta criza informationala, omul ajungand la limita posibilitatilor sale de receptare, memorare si intelegere a informatiei.


Desi la nivel international se elaboreaza strategii pentru diminuarea fenomenului analfabetismului functional, in Romania testele specifice, dar si rezultatele obtinute la examenele de bacalaureat scot la iveala informatii alarmante an de an.


Specialistii au opinat ca principala cauza a amplificarii acestui fenomen la noi in tara este faptul ca sistemul de invatamant autohton este axat in special pe memorarea informatiilor, nu pe intelegerea de concepte si pe capacitatea de corelare a informatiilor.


Nivelul de analfabetism functional dintr-o tara este masurat cu ajutorul testelor PISA, un studiu comparativ international initiat de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Romania a participat la program inca din anul 2000, cand a ocupat locul 34 din 42 in ierarhia tarilor participante. La PISA 2006 am ocupat locul 47 din 57, in 2009 - locul 49 din 65, in 2012 - locul 45 din 65, remarcandu-se un usor progres si in 2015, cand am obtinut locul 48 din 72.
 
Totusi, rezultatele testelor PISA la nivel national au indicat un declin semnificativ, analfabetismul functional inregistrand o crestere alarmanta. Nivelul ridicat de analfabetism functional se traduce intr-o crestere a ratei somajului, cei care sunt incapabili sa inteleaga cerinte si sa faca deductii logice, sa stapaneasca tipuri de limbaje necesare comunicarii, sa isi largeasca orizontul cultural si care nu au nicio motivatie de a se informa fiind candidati siguri in viitor la statutul de asistati social.

Afla ce insemana si alte lucruri:

Ce inseamna crucea rosie?
Ce inseamna scoala vietii?
Ce inseamna dependenta de jocurile VIDEO
Ce inseamna animale pe cale de disparitie?
Ce inseamna cultura generala?
Ce inseamna divortul?
Ce inseamna santajul emotional?
Ce inseamna "mancatul emotional"?
Ce inseamna bullying?
Ce inseamna hobby?
Ce inseamna voluntariatul?

Ce inseamna un psiholog pentru copii
Ce inseamna prietenia

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri