Traditii si obiceiuri de Anul Nou in alte tari

29 decembrie 2022, 09:39

Traditii si obiceiuri de Anul Nou in alte tari

Anul Nou este prilej de sarbatoare oriunde in lume. Asa cum in Romania exista o multime de obiceiuri de Anul Nou, ele sunt prezente si in alte culturi, din alte tari. Iata cateva dintre cele mai cunoscute traditii de Anul Nou din lume.

Pe 31 decembrie ne luam adio de la anul ce se incheie si intampina cu mare fast Anul Nou, la miezul noptii. Este una dintre putinele sarbatori care au aceeasi simbolistica peste tot in lume, insa fiecare tara are traditiile sale.

In Austria si Elvetia exista obiceiul ca oamenii sa se costumeze in tinute stridente si neobisnuite pentru a intampina Anul Nou. La miezul noptii se obisnuieste sa se rastoarne pe podeaua casei un vas cu frisca, in semn de anticipare a unui an plin cu noroc si abundenta.

In Brazilia, ajunul Anului Nou este prilej de festivitati si ritualuri inchinate zeitei marii, Iemanja. Pe toate apele se lanseaza mii si mii de barcute din hartie, avand in ele o lumanare aprinsa si o figurina a zeitei, in semn de ofranda; de asemenea, se arunca pe apa crini sau trandafiri albi.

In Egipt, Anul Nou este intampinat neaparat in tinute de sarbatoare, noi si foarte colorate.

In Germania exista o traditie deosebita de Anul Nou. Acestia pun in apa rece o crenguta de brad, iar forma pe care o iau valurile anticipeaza ceea ce va aduce anul ce incepe. Daca valurile iau forma de inima, inseamna ca va urma o nunta; o forma de barcuta anticipeaza o calatorie, iar una de porc vesteste bunastare.

In Grecia, ziua de Anul Nou, 1 ianuarie, este, la fel ca in Romania, dedicata Sfantului Vasile. Pentru eleni, insa, acesta este un corespondent al lui Mos Nicolae, iar copiii lasa langa fereastra sau semineu incaltaminte, pentru a primi cadouri. De pe mesele grecilor nu lipseste de Anul Nou prajitura „vassilopitta”, in care se pune o moneda de aur sau argint; cel care gaseste moneda in portia sa va avea noroc in anul ce urmeaza.

In Irlanda, nu o sa intalnesti pe nimeni pe strada de Anul Nou. Aici exista credinta ca in aceasta perioada pe strazi umbla spirite cu care e bine sa nu te intalnesti. Irlandezii agata la ferestre si usi bucati din painea Craciunului sau dintr-o prajitura traditionala de sarbatori.

In Olanda, de Anul Nou se ard pe strada brazii de Craciun si se lanseaza artificii; traditia spune ca astfel sunt alungate spiritele rele ale anului vechi.

Tot prin foc se scapa de tot ce este rau si in Scotia, unde traditia spune ca se ard pe strada suluri de smoala, ce sunt rostogolite pe caldaram. In aceasta tara traditia spune ca daca primul om care intra in casa de Anul Nou este un barbat brunet, care aduce un cadou, va fi un an norocos si imbelsugat.

In Spania si Portugalia exista traditia ca, la miezul noptii de Anul Nou oamenii sa manance 12 boabe de strugure, cate una pentru fiecare luna a anului ce urmeaza, pentru a avea parte de noroc si fericire.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Citate celebre: Ion Creanga - Romanului i-e greu pana se apuca de treaba, ca de lasat indata se lasa.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Banc sec:
2 copii numarau o bila.

› vrei mai mult