Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste

20 aprilie 2022, 12:59

Sarbatorile Pascale

Pastele
 sau Invierea Domnului Iisus Hristos reprezinta cea mai mare sarbatoare a crestinismului. In Romania o marcam cu oua rosii, dar si in alte culori, cu pasca si cozonac si friptura de miel, animal ce simbolizeaza sacrificiul si puritatea.

Pastele se face in familie, conform traditiei

Obiceiurile romanesti de Paste sunt poate unele dintre cele mai frumoase din lume. Marea sarbatoare a crestinilor este prilej de reunire a familiei in jurul mesei, dar si la slujba de Inviere, cand se ia lumina sfanta si se canta "Hristos a inviat din morti".

Daca Postul Pastelui este o perioada de rugaciune, smerenie, cainta pentru pacate, sarbatoarea Pastelui aduce bucurie si lumina in case si in suflete.

De ce se merge noaptea la biserica de Inviere

Familiile reunite merg in noaptea dinaintea Pastelui la slujba de Inviere fie la biserica cea mai apropiata, fie la o biserica renumita. Faptul ca se aduna in jurul lumanarilor aprinse cu lumina sfanta venita direct de la Ierusalim si trimisa catre toate bisericile are o insemnatate importanta: reunirea prin credinta.

In unele zile exista obiceiul ca, la intoarcerea acasa cu lumina Invierii, sa se faca o cruce mica pe pragul de sus al usii de la intrare sau pe peretele dinspre Rasarit, afumandu-l cu lumanarea adusa de la biserica.

Lumanarile din noaptea de Inviere se pastreaza in casa si este bine sa le aprinzi in anul urmator ori de cate ori apare o situatie mai grea, o boala sau o suferinta.

In ziua de Paste se spune ca portile Raiului sunt deschise si ca cei care mor in acesta zi ajung direct in gradina Domnului; de asemenea, sufletele celor plecati dintre noi se intorc acasa pentru a-i revedea si a-i ocroti pe cei dragi.

De ce se mananca miel si pasca la masa de Paste

Multi nu mananca miel pentru ca se gandesc cu mila la un animal atat de mic si de dragalas care este sacrificat. Sacrificarea mielului de Paste are, insa, o simbolistica importanta: mielul mic si bland reprezinta puritatea si curatenia Mantuitorului Iisus Hristos, pe care Dumnezeu Tatal l-a trimis pe pamant si l-a sacrificat pentru a salva oamenii pacatosi.

Pasca este si ea un preparat simbol al Pastelui si se prepara de obicei chiar in Sambata Mare, pentru a fi dusa la biserica si sfintita inainte de a fi consumata.

De ce este bine sa porti haine noi in ziua de Paste

Invierea Domnului reprezinta reinvierea credintei in Dumnezeu, in Sfanta Treime, an dupa an; reprezinta recapatarea puritatii si a smereniei, iar hainele noi sunt tocmai un simbol al acestei purificari.

Alte traditii, obiceiuri si superstitii de Paste:

- nu dormi in noaptea de Inviere pentru ca vei fi somnoros tot anul si vei avea ghinion

- nu manca ou cu sare, pentru ca vei transpira tot anul

- pastreaza cateva bucatele de pasca sfintita sau de anafura luata de la biserica in dimineata Pastelui pentru ca se spune ca are puteri tamaduitoare

- de Paste se mananca mai intai un ou, pentru sanatatea trupului, apoi peste, pentru a fi sprinten ca el, apoi carne de pasare, pentru a fi usor ca ele

- daca primul om care intra intr-o casa in ziua de Paste este barbat, acolo va poposi norocul peste an

- pocnitorile rasuna in noaptea de Inviere in Moldova, pentru a alunga spiritele rele

- in dimineata Pastelui, spala-te pe fata cu apa in care ai pus anterior un ou rosu, pentru a fi rumen in obraji si sanatos tot anul; in unele zone in aceasta apa se pune si o moneda sau un obiect din aur

- in Transilvania, in ziua de Paste exista si acum obiceiul udatului fetelor; acestea sunt stropite cu parfum de baieti, pentru a ramane frumoase, infloritoare si a fi iubite.

Traditii imprumutate de Paste

In strainatate se obisnuieste ca in ziua de Paste sa se plece la „vanatoare de oua”, mai exact de oua de ciocolata. Multi romani au imprumutat acest obicei, mai ales acolo unde sunt copii. Parintii ascund prin diferte locuri oua sau iepurasi de ciocolata, oua vopsite, dar si alte bunatati, iar copiii, dupa ce se spala pe fata, trebuie sa mearga sa le caute. Fiecare se va bucura apoi de „prada” sa.

„Vanatoarea de oua” este o traditie mai recenta in Romania, unde Iepurasul de Paste vine, insa, mereu la copii cu dulciuri, jucarii si alte daruri.

Citeste si
Care este semnificatia Pastelui?
20 de idei pentru a ura Paste fericit tuturor: rime, poezii si mesaje

Trei retete de Paste pe care le prepar impreuna cu mama

Ce inseamna Postul Pastelui, traditii si obiceiuri

Iti recomandam testele de Paste:

Sarbatorile Pascale
Cum iti petreci Pastele?
Ce fel de ou de Paste esti?
Creeaza-ti propria poveste a iepurasului de Paste
Testul iepurasului de Pasti

 Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Leu
(23 Iulie - 22 August)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Poluarea mediului si a aerului determina mai multe cazuri de boli cardiovasculare decat afectiuni respiratorii.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Bula, de ce plingi? intreaba mama lui Bula.
- Pentru ca vecinul nu se joaca decit cu tine!

› vrei mai mult