Obiceiuri de Craciun la noi si in alte tari

20 decembrie 2022, 12:57

Obiceiuri de Craciun

Craciunul se sarbatoreste in fiecare an pe 25 decembrie, marcand nasterea lui Iisus Hristos. Dincolo de semnificatia religioasa, sarbatoarea Nasterii Domnului este marcata la noi in tara de o multime de traditii, unele comune in toate regiunile, altele specifice anumitor zone. Care sunt cele mai cunoscute obiceiuri de Craciun la noi si in alte tari vom afla impreuna!

Colindele romanesti, cel mai frumos obicei de Craciun

In repertoriul colindatorilor se afla numeroase cantece ce vorbesc despre nasterea lui Iisus Hristos, dar si urari menite sa poarte noroc celor care sunt colindati. Copii, tineri, adulti pornesc la colindat din casa in casa in zilele dinainte de Craciun, in semn de bucurie pentru apropierea marii sarbatori a crestinatatii. Colindele transmit nota cu nota spiritul sarbatorilor de iarna.

Chiar daca pe strazile si stradutele marilor orase colindatorii isi fac aparitia inca de pe la Mos Nicolae, traditia spune ca uratorii pornesc dim casa in casa incepand cu seara de 23 decembrie si continua colindatul pe 24 si 25 decembrie. Pe 24 se merge cu Mos Ajunul, iar seara, cu „Steaua”, colindul pe care il stiu si copiii de gradinita si ce veseste nasterea lui Iisus, amintind de steaua ce i-a calauzit pe cei trei crai de la rasarit spre Betleem, unde aveau sa cinsteasca nasterea Domnului.

Alte colinde foarte cunoscute sunt, printre altele, „Astazi s-a nascut Hristos”, „Deschide usa, crestine”, „Domn, Domn sa-naltam” si „O, ce veste minunata”. In functiie de zonele geografice, din ritualul colindatului fac parte si Viflaimul, si Plugusorul.

Traditional, oamenii care primeau colindatori in casa sau gospodaria lor ii rasplateau pe acestia cu nuci, covrigi mere sau cozonac ori alte dulciuri. Acum, insa, rasplata colindatorilor pentru urarile facute este, de cele mai multe ori, o suma de bani.

Obiceiul colindatului de Craciun nu exista doar la romani, ci si in multe alte tari, unde grupuri de oameni merg din casa in casa cantand pentru a intampina sarbatoarea nasterii Domnului. Oricine se poate alatura grupului si, cum ai vazut si in filme, destinatia finala este un loc similar cu un targ de Craciun, unde se servesc diferite gustari si bauturi calde colindatorilor care continua sa sarbatoreasca cu cantec.

Superstitii de Craciun populare in Romania

Se spune ca in dimineata Craciunului e bine sa te speli pe fatã cu apa curgatoare, in care s-a pus o moneda de argint, pentru a fi curat si ferit de probleme de sanatate.

In unele regiuni se obinuieste ca ramele usilor si ferestrelor sa fie unse cu usturoi, pentru protejarea fata de spirite rele. Toit cu usturoi se face forma crucii in fruntea animalelor si a membrilor familiei.

Lumanarea aprinsa in noaptea de Craciun la icoana lui Iisus Hristos va aduce noroc in casa.

Un obicei din popor este ca fetele sa isi puna sub perna un sapun si un pieptan pentru a-si visa viitorul sot.

In Ajun nu trebuie sa te certi cu nimeni pentru a avea un an bun, la fel si in ziua de Craciun, cand nici nu se face curatenie si nu se arunca gunoiul, pentru a nu alunga norocul.

De unde vine obiceiul impodobirii bradului de Craciun

La romani, impodobirea bradului este un obicei relativ recent, adus pe meleagurile noastre de regele Carol I. Pana atunci exista un obicei de a impodobi un pom sau de a incinera Butucul (un zeu mort), ca simbol al mortii si renasterii divinitatii si a anului la solstitiul de iarna.

Bradul, in sine, este considerat pomul vietii pentru ca este vesnic verde si a ajuns sa fie considerat un simbol al vesniciei lui Hristos. Desi nu se stie sigur de unde a pornit obiceiul impodobirii bradului, toate datele existente indica orignea germanica a acestuia, fiind preluat apoi si in traditia crestina.

La inceput bradul de Craciun era impodobit cu fructe, flori de hartie sau biscuiti, dar in timp ornamentele au devenit tot mai moderne si mai spectaculoase. Decoratiunea care se pune de obicei in varful bradului simbolizeaza steaua care i-a calauzit pe cei trei crai de la Rasarit catre Betleem in noaptea nasterii Pruncului Sfant.

Bradul de Craciun este intruchiparea spiritului sarbatorilor, simbol al iubirii care se manifesta in jurul lui, al bucuriei si sperantei. Si asta va dorim sa aveti in suflet de Sarbatori!

Citeste si alte articole despre Craciun:

Povestea colindelor de Craciun
Topul celor mai bune filme de Craciun
Patru motive sa crezi in Mos Craciun
Ce semnificatie are Postul Craciunului
De unde vine obiceiul bradului de Craciun?

Parcurge testele de mai jos despre Craciun:


Cat de multe lucruri stii despre Craciun?
Testul lui Mos Craciun
Trivia de Craciun
Meriti sa vina Mos Craciun la tine?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Izolarea preventiva sau carantina pot opri o pandemie, limitarea circulatiei poate reduce extinderea epidemiei, dar nu o poate opri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge Bula cu bunica prin parc si pe jos vede 1 leu si intreaba Bula :
-Bunica pot sa iau aia ?
-Nu Bula ca-i pacat .
Vede 10 lei
-Bunica pot sa iau aia ?
-Nu Bula ca-i pacat .
Vede 100 de lei
-bunica pot sa iau aia ?
-Nu B ula ca-i pacat .
Cade bunica intr-o canalizare :
Bula ajutor !!!
-Nu bunica ca-i pacat

› vrei mai mult