Semnificatia zilei de 8 Martie: traditii si obiceiuri la noi si in lume

7 martie 2022, 16:49

Ziua femeii

Ziua de 8 Martie este o sarbatoare a femeilor in intreaga lume, cu o semnificatie istorica, sociala, dar ma ales sentimentala. Ziua Internationala a Femeii a pornit de la lupta femeilor din SUA pentru emancipare, insa in timp a capatat conotatii emotionale, multe tari sarbatorind in aceasta zi si Mama, ca simbol etern al vietii si iubirii.

Ziua de 8 Martie este o sarbatoare a femeilor si a mamelor, in care se obisnuieste ca ele sa fie felicitate si rasfatate cu flori si cadouri simbolice.

Flori daruite

Gingasia femeii, caldura mamei se confunda cu inceputul bland de primavara, astfel ca traditia este ca fetele si femeile sa primeasca in aceasta zi buchete de flori de sezon: ghiocei, zambile, narcise, dar mai ales lalele, acestea din urma fiind floarea-mascota a Zilei Internationale a Femeii.

Traditii si obiceiuri de Ziua Femeii in lume

Ziua Internationala a Femeii are mai mult o conotatie sentimentala in special in tarile baltice, unde in special in epoca comunismului a fost facuta uitata latura istorica, politica si sociala a acestei sarbatori. Rusia, Romania, Bulgaria si alte tari baltice si balcanice au transformat ziua de 8 Martie in Ziua Mamei.

In Italia, in schimb, sunt organizate, spre exemplu, intruniri si dezbateri pe tema sanatatii, sigurantei si afirmarii femeilor. Obiceiul in Italia este ca femeile sa primeasca de 8 Martie mimoze galbene si ciocolata, traditie prezenta insa si in Rusia si Albania.

In tarile dezvoltate, in special, a devenit un obicei ca femeile sa isi sarbatoreasca ziua prin iesiri in oras, cel mai frumos cadou fiind considerat un prilej de a se distanta, chiar si pentru cateva ore, de indatoririle si grijile zilnice.

8 Martie, in Romania

Romania se numara printre tarile in care, inainte de 1989, Ziua Internationala a Femeii a fost transformata in Ziua Mamei.

Copiii de scoala si de gradinita participau atunci la serbari al caror public era format doar din educatoare, mame si bunici, pentru care cei mici recitau poezii si cantau cantecele specifice.

Un alt obicei, care ar putea fi pastrat si azi, ca simbol al pretuirii pentru femeile care ne-au dat viata sau ne-au crescut, era sa li se confectioneze manual felicitari din hartie speciala, cu flori sau figurine din hartie glasata si creponata. Prin urmare, daca vrei sa ii faci mamei o surpriza cu suflet si din suflet si sa te si relaxezi in acelasi timp, poti sa iti pui imaginatia si creativitatea la lucru si sa ii confectionezi o felicitare pe care o va aprecia cu siguranta mai mult decat pe cele standard din comert.

O alta traditie in Romania este ca martisoarele puse in piept pe 1 Martie sa fie inca purtate, pentru noroc si sanatate si voie buna; dupa aceasta data, in unele regiuni ele pot fi desfacute si atarnate intr-un pom; unii spun ca asta se face pentru rod bogat, altii pentru indeplinirea dorintelor.

Citeste si articolele de mai jos:

MESAJE DE 8 MARTIE PENTRU MAMA

ZIUA MAMEI. CE SEMNIFICATIE ARE ZIUA DE 8 MARTIE

Semnificatia lunii noiembrie

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Berbec
(21 Martie - 20 Aprilie)


Azi vei cunoaste pe cineva deosebit. Va trebui sa lasi timiditatea la o parte si sa te comporti la fel cum o faci cu cei mai buni prieteni.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Bicicleta cu motor, botezata Motocyclette de catre inventatorii sai, francezii Eugene si Michel Werner, a fost expusa prima data la Salonul de la Paris din anul 1897.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula avea un Trabant, iar prietenul sau Strula avea un Ferarri.
Intr-o zi, Bula ramane inpotmolit cu Trabantul in noroi si-l cheama pe Strula sa-l tracteze.
Cand ajung pe autostrada, Strula ii zice lui Bula:
- Bula, cand merg prea tare sa claxonezi.
Pe autostrada, Strula uita de Bula si cu al sau Ferarri se ia la intrecere cu unul ce avea un Masserati.
Cuprins de betia vitezei, baga 130 de km/h, 140, 180, 220....
Speriat, Bula incepe sa claxoneze cat putea de mult, doar doar i-ar aminti de el.
A doua zi, pe prima pagina a ziarulelor, a aparut stirea de senzatie ca doua masini de mare viteza s-au luat la intrecere pe autostrada, iar un Trabant claxona in spatele lor pentru a-i depasi!

› vrei mai mult