Traditii si obiceiuri de MARTISOR la noi si in lume

1 martie 2022, 14:02

Martisor

De 1 Martie traditia romaneasca spune ca barbatii ofera martisoare femeilor, baietii - fetelor, dar obiceiul s-a extins si toata lumea da si primeste acum martisoare. Acest simbol al sosirii primaverii aduce bucurie oricui, dar de el se leaga diferite traditii si obiceiuri.

Cele mai intalnite traditii si obiceiuri de Martisor in Romania

Martisorul se poarta de pe 1 martie pana pe 8 sau 12 martie, in functie de regiune, dupa care se agata intr-un pom fructifer. Unii obisnuiesc sa creada ca el va aduce rod bogat, altii sunt convinsi ca dorinta pe care si-o pun cand agata snurul de o crenguta se va indeplini. In multe regiuni, martisorul se poarta in piept chiar toata luna martie, iar abia apoi se agata intr-un pom.

martisoare agatate in pomi

Din vechime se crede ca martisorul este un talisman aducator de noroc si care te apara de forte malefice, de boala si deochi. Snurul alb-rosu al martisorului este bine sa aiba un nod, avand puterea de a tine raul departe. De altfel firele sunt impletite tocmai din acest motiv: pentru a crea un lant protector care tine departe ghinionul si energiile negative.

De 1 Martie se spune ca este bine ca parintii sa lege copiilor cu snur de martisor o moneda la mana sau la gat, pentru ca acestia sa aiba noroc tot anul si sa fie sanatosi. In unele zone exista obiceiul de a folosi o moneda de argint, pentru a-l feri pe cel mic de friguri si ca el sa fie curat si sanatos tot anul.

Martisorul se daruieste in general copiilor, fetelor si femeilor, pentru a le proteja gingasia si sensibilitatea. In Bucovina si Moldova, insa, exista obiceiul ca fetele sa ofere martisoare baietilor, iar ele poarta la gat, agatate cu snur de Martisor, monede de aur sau de argint, timp de 12 zile.

In zonele in care mai este zapada pe 1 martie, fetele o topesc si folosesc apa obtinuta pentru a se spala pe fata, pentru a fi frumoase si indragite de baieti.

In Banat, martisoarele se poarta pana incepe sa cante cucul sau pana la inflorirea trandafirilor ori a ciresilor. In Dobrogea, insa, martisorul se da jos la sosirea berzelor, iar atunci se arunca spre inaltul cerului.

Traditii de Martisor in alte tari


Traditia martisorului este veche de sute de ani si se regaseste si in alte tari.

Martisor din Bulgaria

In Bulgaria martisoarele se daruiesc oamenilor dragi si se poarta pana la sosirea berzelor sau a randunelelor, intoarse din tarile calde, ori pana la inflorirea pomilor. Credinta populara este aceea ca martisorul alunga iarna si o imbuneaza pe Baba Marta, o batrana morocanoasa si cu toane.

In Republica Moldova, fost teritoriu romanesc, traditiile de Martisor sunt similare cu cele din Romania. Alte tari in care pe 1 Martie se daruiesc martisoare sunt Macedonia, Grecia sau Albania.

Citeste si 1 Martie - povestea martisorului, simbolul primaverii
Parcurge Testul martisorului
Afla Ce martisor esti?
Verifica-ti cunostintele despre Martisor!

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Energia unui uragan este egala aproximativ cu 500.000 de bombe atomice, cu toate acestea uraganul nu provoaca atatea distrugeri cat ar provoca doar o bomba atomica.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Merge Leul prin padure, da peste Vulpe si o ia de gat:
- Ia zi, Vulpe, cine e regele animalelor?? Vulpea, sufocandu-se:
- Tttuuu essssti...
Leul arunca Vulpea cat colo si merge mai departe... si da peste un lup. Ii da doua labe si-l zvarle cat-colo.
- Cine e, ba, regele animalelor, ha???
- Tu esti, Leule, tu esti...
Leul il lasa si pe sarmanul Lup in pace si merge mai departe, intalnindu-se cu Elefantul:
- Ia zi Elefantule, cine e regele animalelor?? Elefantul il apuca frumusel cu trompa si da de trei ori cu el de pamant. Leul, intins lat si abia sufland:
- Eh, bine, daca nu stii... nu stii, asta e !!!

› vrei mai mult

Shop Clopotel.ro