Taierea motului la 1 an - traditii si obiceiuri

1 iulie 2022, 16:19

Taierea motului la 1 an - traditii si obiceiuri

Prima aniversare a copilului este importanta atat pentru copil si parinti, cat si pentru nasi. Acestia au un rol important în taierea motului, fiind desemnati parintii spirituali ai nou-nascutului.

Taierea motului este o traditie pastrata de multi ani în Romania, fiind privita ca un moment de bucurie pentru întreaga familie si fiind asociata cu prezicerile si predestinarea viitorului copilului. Practic, aceasta reprezinta un ritual format, de fapt, din 3 pasi: taierea motului, ruperea turtei si alegerea obiectelor din tavita.

Conform traditiei, în primul an din viata bebelusului, nu se taie deloc parul. De aceea, la momentul împlinirii primului an, se creeaza o ceremonie pentru taierea motului. Se spune ca acest obicei semnifica îndepartarea fricilor copilului si îl face mai curajos si fara temeri. La aceasta ceremonie este prezenta familia si persoanele apropiate. 

Ritualul consta în pregatirea unei suvite de par care va fi legata cu o panglica rosie si pe care nasii o taie. Dupa aceasta actiune, suvita taiata se lipeste pe o moneda de argint prin picurarea de ceara care provine de la lumanarea de botez a copilului.

În unele zone se pastreaza obiceiul de a taia suvita chiar în forma de cruce, la fel cum a realizat preotul la botez. Însa, indiferent de metoda folosita, suvita se pastreaza ca amintire pana cand copilul împlineste 7 ani, dupa care va fi îngropata la radacina unui pom.

Al doilea obicei este de a folosi o turta care se va rupe deasupra capului copilului în 4 bucati. Acestea se vor împarti invitatilor pentru a fi consumate. De obicei, se foloseste turta pentru fetite si colaci pentru baietei. 

În cele din urma, o etapa importanta este alegerea obiectelor de pe tavita. Se plaseaza pe tavita mai multe obiecte alese de parinti si de nasi. Copilul va trebui sa aleaga 3 obiecte, traditia spunand ca aceste obiecte îi vor influenta viitorul copilului si vor prezice meseria sau ce talente va avea. 

Practic, pe tava se pun diverse obiecte care reprezinta un simbol pentru diferite activitati si meserii. Se recomanda sa se aseze maxim 10 obiecte, pentru ca tava sa nu fie aglomerata. De asemenea, se plaseaza obiecte vizibile, nici foarte mici care sa fie duse rapid la gura de copil, nici foarte mari si greoaie, care pot fi dificil de apucat. 

Obiectele trebuie sa reprezinte o noutate pentru copil, ideal fiind sa le vada pentru prima oara pe tavita. De acolo, copilul va alege obiectele care-i par mai interesante la prima vedere, astfel încat familia va prezice care va fi rolul sau în viata.

Daca doresti sa ai un set care sa contina toate elementele necesare, alege o tavita mot dintr-o gama variata de produse pregatite special pentru aceste momente unice pe siteul CelMic.ro. Astfel, vei avea cele mai frumoase amintiri pe care sa le pastrezi pentru micutul tau.

Printre obiectele pe care le poti pune pe tavita pentru taierea motului se gasesc bijuterii, oglinda, pieptene, icoana, cosmetice, carte, pix, bancnote, chei de masina, chei de casa, telefoane, stetoscop, seringa, surubelnite sau pasapoarte.

Astfel, daca de exemplu copilul alege cartea, poate sa însemne faptul ca va avea o pasiune pentru scris, citit si profesii care implica studiul intens precum scriitor sau jurnalist. Daca atentia a fost îndreptata spre stetoscop sau seringa, copilul poate avea înclinatii spre medicina sau domeniul medical. Iar daca alege banii, înseamna belsug, bogatie si profesii care aduc mari satisfactii materiale.

Traditia spune ca aceasta zi pentru taierea motului trebuie aleasa în functie de vremea de afara. Daca este soare si frumos, copilul va avea o viata buna, îmbelsugata si sanatoasa.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Crocodilul nu poate scoate limba.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ce i-a luat Bula lu maica-sa de ziua ei?
Zece mii de lei din poseta

› vrei mai mult