Semnificatie, traditii si obiceiuri pentru Duminica Floriilor

14 aprilie 2022, 09:46

Floriile

Duminica Floriilor este una dintre marile sarbatori religioase ale crestinismului si este ziua in care se praznuieste Intrarea Mantuitorului in Ierusalim. De aceasta zi sunt legate multe traditii si obiceiuri, iar semnificatiile acestei sarbatori sunt importante pentru crestinii ortodocsi si catolici.

Ce inseamna Duminica Floriilor

Ziua in care Mantuitorul Iisus Hristos a intrat in Ierusalim, cu o saptamana inaintea Pastelui, e o sarbatoare ce simbolizeaza smerenia celui prea marit. Iisus a ajuns in Ierusalim calare pe un magarus, fara mare pompa si zarva, si a fost intampinat cu mare bucurie de multime. Desi traia ca un om obisnuit, ca un invatator, Iisus a fost primit ca un rege, cu ramuri de finic si cantari de slava si bucurie; oamenii i-au adus osanale dupa ce cu o zi inainte savarsise minunea invierii lui Lazar, prevestind intr-un fel viitoarea biruinta asupra propriei morti.

Intrarea Mantuitorului in Ierusalim fusese profetita de Zaharia: "Bucura-te foarte fiica Sionului, veseleste-te fiica Ierusalimului, caci iata Imparatul tau vine drept si biruitor, smerit si calare pe asin, pe manzul asinei".

Venirea lui Iisus la Ierusalim nu a fost intamplatoare, legea iudeilor cerand ca fiecare sa mearga in fiecare an, macar o data, la templul din acest oras, pentru a-i aduce jertfe lui Dumnezeu. Scopul sau era insa sa ii cheme pe iudei la Sine, sa le reaminteasca acestora ca templul din Ierusalim ar fi trebuit sa fie un loc de rugaciune si smerenie, nu un bazar, asa cum ajunsese.

Iisus nu a venit, insa, ca un rege lumesc, calare pe cal si cu mare pompa, ci ca un imparat dumnezeiesc, ce domneste de-a pururi impreuna cu Tatal si cu Duhul Sfant, cu smerenie, iubire si blandete.

Traditii si obiceiuri de Florii

Marea sarbatoare religioasa a Floriilor a fost asociata cu o multime de traditii si superstitii populare.

La biserica se merge cu crengi de salcie si flori pentru a fi sfintite. Ramurile de salcie binecuvantate si florile se impletesc apoi in coronite si se aseaza deasupa usilor, la ferestre si la icoane, pentru a apara familia de boli si alte rele. La bunici la tara s-ar putea sa gasesti ramuri de salcie aduse de la biserica legate in jurul pomilor fructiferi, superstitiosii spunand ca asta va aduce rod bogat. Altii pun ramuri de salcie in mancarea animalelor, pentru a fi sanatoase si productive.

Despre ramurile de salcie sfintite se crede ca au si puteri vindecatoare; cine se incinge la mijloc cu ele va fi ferit de dureri, iar cine inghite trei matisori de salcie sfintita nu va avea dureri in gat tot anul.

Matisorii de la salcia sfintita se spune ca alunga furtuna si grindina daca sunt aruncati in foc cand este vreme urata.

De Florii bunicile fac placinte si gogosi pe care le dau de pomana pentru sufletele celor plecati dintre noi.

In aceasta zi de mare sarbatoare, fetele nu trebuie sa isi spele parul, ci sa fiarba busuioc in apa si sa se spele pe cap cu apa luni dimineata, pentru a avea par frumos si stralucitor. Batranii spun ca cine se spala pe cap in Duminica Floriilor va albi devreme.

Despre cei care nu respecta traditiile si obiceiurile sarbatorii de Florii se spune ca se vor umple de pistrui.

Daca in ziua de Florii sau inainte se aud broastele cantand, se spune ca va fi o vara frumoasa.

Iti recomandam sa citesti Ce inseamna Postul Pastelui, traditii si obiceiuri

sau sa iti verifici cunostintele despre Sarbatorile Pascale.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Interesant in ceea ce priveste ariciul este faptul ca are un simt auditiv foarte dezvoltat si este capabil sa recunoasca culorile. Animalul cu care se aseamana foarte mult este porcul tepos. Diferenta dintre acestia este facuta de modul de alimentatie. Astfel, ariciul se hraneste cu insecte si animale mici, iar porcul tepos este vegetarian.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care este cel mai periculos loc din lume? Patul, acolo mor 80% dintre oameni.

› vrei mai mult