De unde vine obiceiul bradului de Craciun?

20 decembrie 2022, 10:58

Bradul de Craciun

Bradul de Craciun are inchinate cantece si poezii si impodobirea sa este, poate, cel mai frumos moment legat de aceasta sarbatoare. Craciunul parca nu ar fi Craciun fara bradul verde si cu parfum specific, fara ornamentele colorate si beteala sa stralucitoare. Dar de cand si de unde vine acest obicei al impodobirii bradului?

„O, brad frumos! O, brad frumos! Cu cetina tot verde”. Stiti, cu siguranta, acest cantec de Craciun si poate chiar va rasuna permanent in cap odata cu apropierea sarbatorilor. De cand avem, exact, acest obicei al bradului de Craciun? Este greu de definit in timp momentul impodobirii primului brad, iar toate datele existente indica faptul ca originea acestui obicei ar fi la popoarele germanice, de la care a fost preluat apoi si de crestini.

„In acte” primul brad impodobit apare in 1510, documentul fiind descoperit la Riga, in Lituania, iar in 1605 este consemnata impodobirea pentru prima oara a unui brad de Craciun intr-o piata publica, la Strasbourg. Acesta din urma era impodobit doar cu mere rosii, o alta culoare simbol a Craciunului, pe langa verdele cetinii. In SUA, in schimb, impodobirea bradului in locuri publice a fost legalizata prima oara in 1836, in statul Alabama.

Cand au avut romanii primul brad de Craciun

Desi pare o traditie veche de cand lumea, impodobirea bradului de Craciun nu a ajuns la noi decat relativ recent din punct de vedere istoric: in 1866, primul brad impodobit de Craciun a fost la curtea regelui Carol I de Hohenzollern, el insusi de origine germana. Colorat si minunat, bradul a fost imprumutat apoi si de nobilimea vremii si era, la inceput, un obicei vizibil doar in casele oamenilor avuti. An de an, dupa aceea, in Ajunul Craciunului familia regala invita la palat printi si printese pentru a impodobi bradul si a celebra sosirea sarbatorii Nasterii Domnului.

Initial, bradul se impodobea cu fructe, biscuiti, nuci, flori si alte ornamente din hartie, dar cu timpul au inceput sa apara si ornamente artizanale, care mai de care mai spectaculoase: globurile din sticla fina, ornate cu sclipici sau colorate, beteala, instalatiile luminoase, fundele din catifea sau alte materiale pretioase.

Stiti, desigur, ca exista obiceiul ca in varful bradului sa fie asezat un ornament stralucitor, cel mai mare dintre toate, in forma de stea sau ornat cu stele si stelute. Acesta reprezinta aducerea in fiecare casa a Stelei calauzitoare, care i-a condus pe cei trei crai de la Rasarit catre Betleem, locul nasterii Domnului Iisus Hristos. Steaua din varful bradului este si un fel de talisman, despre ea spunandu-se ca aduce noroc si indeplinirea dorintelor. Tocmai de aceea, chiar daca toata familia participa la impodobirea bradului de Craciun, uneori pot aparea discutii privind cine va fi cel care pune steaua in varful lui.

Sub bradul de Craciun se gasesc in dimineata de 25 decembrie cadourile pentru fiecare, desfacerea lor fiind un alt moment magic al acestei sarbatori atat de importante.

Citeste si alte articole despre Craciun:

Povestea colindelor de Craciun
Topul celor mai bune filme de Craciun
Patru motive sa crezi in Mos Craciun
Ce semnificatie are Postul Craciunului

Parcurge testele de mai jos despre Craciun:

Cat de multe lucruri stii despre Craciun?
Testul lui Mos Craciun
Trivia de Craciun
Meriti sa vina Mos Craciun la tine?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Esti foarte concentrat/a pe activitatile tale si uiti sa mai interactionezi cu familia. Un pic de comunicare nu strica cu fratele, sora, tata sau mama.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Sistemul arterial al balenei albastre este atat de mare incat si un leopard s-ar putea tari prin el.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- Mamico, mai vreau o napolitana!
- Taci din gura si inchide ochii imediat! Ai mincat cinci azi. Fa nani, miine mergi la gradinita.
- Doar una, mami, te rog!
- Imediat sa adormi. Daca mai scoti o vorba, vin si te urechesc!
- Si cind vii sa ma urechesti mi-aduci o napolitana?

› vrei mai mult