Traditii si obiceiuri de Anul Nou in Romania
31 decembrie 2024, 10:40
Romanii au o multime de obiceiuri si traditii pentru fiecare sarbatoare importanta, iar Anul Nou nu putea face exceptie. Cu siguranta nu iti imaginezi trecerea dintre ani fara Plugusorul sau Sorcova, „colinde” transmise din generatie in generatie, menite sa atraga belsugul, sanatatea si voia buna. Dar avem si alte traditii si obiceiuri de Anul Nou in Romania.
De ce se da cu petarde si artificii de Anul Nou
Ai crede ca trecerea timpului nu e un motiv chiar asa de mare de bucurie si cu toate astea peste tot in lume Anul Nou este intampinat cu voie buna. E absolut firesc sa fie asa, pentru ca asa ti-ai dori sa fie tot anul ce incepe. La miezul noptii are loc, in mod traditional, un spectacol de zgomote si lumini care pe unii ii fascineaza, dar pe altii ii deranjeaza: cel al pocnitorilor si artificiilor. Aceste zgomote sunt menite sa „sperie” anul vechi si toate lucrurile mai putin bune pe care le-a adus, pentru a intra intr-un an nou mult mai bun si mai linistit. Faptul ca „spectacolul” a luat tot mai multa amploare si pare sa fi devenit un concurs destul de periculos pentru multi este deja alta discutie.
Traditii de Anul Nou
Pe 31 decembrie, in Ajunul Anului Nou, inca de dimineata se porneste cu Plugusorul, uratorii primind colaci, mere, vin sau bani de la cei pe care ii colinda. Plugusorul este un stravechi obicei agrar, venit dintr-o practica primitiva, un soi de ritual de fertilitate si bogatie.
Tot inainte de Anul Nou cete de oameni mascati, insotiti de instrumentisti, pleaca la colindat cu Ursul sau Capra.
Sorcova este o colinda draga in special copiilor. Acestia sorcovesc fie cu crengute inmugurite, fie cu sorcove artizanale, urand celorlalti de sanatate si bunastare si primind in schimb ceva banuti sau dulciuri.
Obiceiuri si superstitii de Anul Nou in Romania
Pe langa traditiile transmise din generatie in generatie, de Anul Nou multi tin cont si de alte obiceiuri si superstitii.
Unii nu dau niciodata bani in prima zi a anului, pentru a nu fi risipitori in lunile ce urmeaza. Totodata, multi au grija sa nu inceapa anul cu nicio datorie, pentru a nu fi datori tot anul.
Altii au obiceiul sa nu dea nimic din casa, nici macar gunoiul, pentru a nu arunca afara norocul si bogatia.
O veche superstitie de Anul Nou spune ca la miezul noptii usa casei trebuie sa fie deschisa, pentru ca anul vechi sa plece, iar Anul Nou sa intre. In noaptea dintre ani, la ora 12.00, e bine sa fii incaltat, pentru a nu atrage paguba in viata ta, dar si sa ai bani in buzunar.
Pentru a intampina cum se cuvine Anul Nou este bine sa te innoiesti si tu cu ceva in noaptea dintre ani, dar si sa porti ceva rosu, pentru noroc.
Tot din superstitie, in noaptea de Anul Nou se mananca si peste, pentru a aluneca lin si usor prin anul ce urmeaza; nu se mananca in schimb carne de pasare, pentru a nu atrage saracia.
Citeste si alte articole despre traditii si obiceiuri:
Obiceiuri de Craciun la noi si in alte tari
Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste
Traditii si obiceiuri de MARTISOR la noi si in lume
Semnificatia zilei de 8 Martie: traditii si obiceiuri la noi si in lume
Ce inseamna Postul Pastelui, traditii si obiceiuri
Semnificatie, traditii si obiceiuri pentru Duminica Floriilor
Taierea motului la 1 an - traditii si obiceiuri
De unde vine obiceiul bradului de Craciun?
Redactia clopotel.ro
Horoscopul zilei
Capricorn
(21 Decembrie - 19 Ianuarie)
Cultura generala
Durata de viata a unei papile gustative este de 10 zile.
› vrei mai multBancul zilei
Merge o fetita cu mama ei de mana. Fetita vede o papusa intr-o vitrina si zice:
-Mama!Mama!Mama i-mi cumperi papusa ?
-Nu!
-De ce??
-Ce ai tu nu are nimeni draga mea!!
Pe drum fetita vede multi copii cu inghetata si ii spune mamei:
-Mama i-mi cumperi si mie inghetata??
-Nu!!
-De ce??
-Ce ai tu nu are nimeni draga mea!!
Ajunse acasa fetita intreaba:
-Mama dar ce am eu si nu mai are nimeni??
-SIDA!! draga mea.