Istoria cafelei

9 ianuarie 2023, 14:40

cafea

Cafeaua este o bautura obtinuta din boabe prajite si macinate de cafea. Probabil stii ca parintii tai nu isi pot incepe zilele fara acest „elixir”, cu siguranta ai avut macar o data curiozitatea sa gusti si tu aceasta bautura. Dar putini consumatori de cafea cunosc cu adevarat istoria acesteia.

Boabele de cafea sunt verzi, dar sunt prajite pentru a se obtine culoarea pe care o cunosti, aroma si gustul puternice. Cafeaua este una dintre cele mai populare trei bauturi din lume, alaturi de apa si ceai, gratie efectului sau revigorant, obtinut datorita cofeinei.

Test de cultura generala: Ce stii despre cafea

Exista doua specii principale de plante de cafea: Coffea arabica si C. canephora. Acestea asigura aproape toata cafeaua consumata in intreaga lume. Arabica este o specile mai fina si mai aromata decat Robusta, principala varietate de C. Canephora. Pastaia mai alungita de Arabica este mai des intalnita decat Robusta, insa este mai vulnerabila la daunatori.

Arabica se dezvolta cel mai bine la altitudini intre 600 si 2000 de metri, in conditii de umiditate ridicata. Tarile in care este cultivata cel mai mult sunt cele din America Latina, estul Africii, Asia si Arabia.

Robusta are o pastaie mai rotunda, este mai puternica si creste si la altitudini mai mici, incepand cu nivelul marii, pana la 600 m. Cultivarea si procesarea cafelei Robusta este mai ieftina, desi are de doua ori mai multa cofeina decat Arabica. Se cultiva in Africa de Vest si Africa Centrala, sud-estul Asiei si in Brazilia.

Cand si unde a fost descoperita cafeaua

Plante salbatice de cafea, originare probabil din Kefa (Kaffa), Etiopia, au fost duse in Arabia in secolul al XV-lea. Una dintre legendele legate de descoperirea cafelei este cea a lui Kaldi, un pastor arab, care nu intelegea de ce turma sa avea un comportament bizar. In jurul anului 850, Kadli ar fi testat boabele verzi cu care caprele sale se hraneau si a experimentat el insusi o senzatie de revigorare si o energie nebanuita, moment in care a inceput sa le povesteasca si altora.

Efectul stimulat al cafelei a facut bautura foarte populara. Autoritatile islamice au declarat bautura ca fiind toxica, pentru ca multi musulmani s-au orientat catre ea ca inlocuitor pentru alcool, care era interzis de Coran. Si cafeaua a fost, prin urmare, interzisa prin Coran, dar popularitatea ei a crescut intr-un ritm uimitor in tarile arabe si in cele invecinate.

Cafeaua a ajuns in Europa undeva in secolele XVI – XVII

Considerata initial o potiune religioasa, politica si medicala, pana la finalul secolului al XVII-lea, cafeaua devenise populara in Marea Britanie, in coloniile britanice din America si in Europa continentala. Pana atunci cafeaua se cultiva aproape exclusiv in provincia Yemen din sudul Peninsulei Arabice, dar apoi arborii de cafea au inceput sa fie cultivati si in Java, dar si in alte insule din arhipelagul Indoneziei. In secolul al XVIII-lea cafeaua a inceput sa fie cultivata si in Americi si pana in secolul al XX-lea emisfera vestica a devenit principalul „bazin” de cafea al lumii, in special Brazilia.

La sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea au aparut masinariile pentru prajirea si macinarea cafelei la nivel industrial, au aparut ambalajele vidate, dar si proceduri pentru extragerea cofeinei din boabele verzi de cafea.

Dupa 1950 a aparut cafeaua instant, ceea ce a dus la o crestere a productiei de cafea Robusta in Africa.

Servita de obicei fierbinte, cafeaua ofera experiente gustative diferite, in functie de varietatea de boabe folosite, prajite si macinate in moduri diferite. Multi prefera cafeaua fierbinte, insa degustatorii profesionisti spun ca in mod ideal aceasta trebuie consumata abia dupa 6-7 minute dupa ce a fost turnata in ceasca, pentru ca abia atunci aromele pot fi simtite mai bine.

In mod exceptional, cafeaua poate fi obtinuta si la rece, nu neaparat prin fierbere sau infuzare cu apa fierbinte. Procesul este, insa, unul care dureaza 12 ore, iar produsul finit poate fi pastrat foarte bine la frigider timp de 2 saptamani, ori folosit la gatit sau pentru a obtine inghetata de cafea.

Citeste si alte articole similare:

Care este istoria pastelor?
Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria ciocolatei
Istoria croissantului
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Care este istoria semnalului SOS si cand a fost folosit prima data
Istoria Castelului Bran - A fost Castelul lui Dracula?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Varsator
(20 Ianuarie - 18 Februarie)


Azi te vei plictisi, dar nu pentru mult timp. Vei apela la cel/cea mai bun/a prieten/a sa te scoata din aceasta stare de monotonie.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Crocodilii au un corp mai subtire si botul mai lung, iar botul aligatorilor si al caimanilor este mai scurt si mai lat.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O fetita ii cere mamei sa-i dea banuti ca sa-i dea unei betrane de pe strada.Mama,emotionata pana in lacrimi de bunatatea fiicei ei, ii da banii si o intreaba:
-Draga mea, dar ce se intampla, doamna nu mai poate munci?
-Oh,ba da, raspunse fetita.Vinde dulciuri!!!

› vrei mai mult