Care este istoria pastelor?

6 decembrie 2022, 13:11

Care este istoria pastelor?

Pastele sunt un fel de mancare apreciat in intreaga lume. Unii le prefera cu branza, altii cu diferite sosuri, cu carne sau fara carne, cu fructe de mare sau cu peste, ca garnitura sau ca fel principal de mancare. Oricum o dai, pastele sunt extraordinar de populare, poate tocmai pentru ca sunt, in general, foarte usor de gatit. Probabil ai si tu un fel de paste preferate, dar stii cum a intrat acest preparat in bucatariile noastre? Hai sa aflam impreuna care este istoria pastelor!

Incepem prin a-ti spune ca, uscate sau proaspete, pastele vin in 310 forme specifice, care au peste 1300 de denumiri documentate. Ai citit bine! 310 forme si peste 1300 de denumiri!

Pastele sunt facute in general din faina de cereale, amestecata cu apa si/sau oua. Faina de cereale poate fi inlocuita cu faina de orez sau cu pulbere obtinuta din fasole sau linte.

Cum au ajuns pastele un dish-semnatura al bucatariei italiene

Prima oara cand un fel de paste a fost mentionat intr-o scriere, a fost in secolul I era noastra, de Horatiu; acesta vorbea despre lagana, un preparat ce consta in foi subtiri de aluat, care se prajea si se consumau ca atare.

In secolul al II-lea, Athenaeus din Naucratis a consemnat o reteta de lagana pe care o atribuia lui Chrysippus din Tyana, care traise cu un secol inainte; aceasta se prepara din foi obtinute din faina de cereale, amestecata cu suc de salata zdrobita si asezonata cu diferite condimente, inainte de a fi prajita in ulei.

Intr-o carte de bucate din secolul al V-lea, lagana era apoi descrisa ca un preparat din straturi de aluat umplute cu carne; deci putem vorbi, deja, despre un stramos al celebrei lasagna de azi.

Iata, deci, ca la inceputul erei noastre pastele erau de fapt foi de paste fainoase. Primele informatii concrete despre pastele pe care le cunoastem azi ca... paste au fost consemnate in Italia abia incepand cu secolul XIII-XIV. Le mai regasim, insa, si in scrieri din Grecia secolului al II-lea sau in altele israeliene, din secolele III-V, care vorbesc despre itrion, respectiv itrium, preparat omogen din faina si apa, care se consuma dupa ce era fiert in apa. Chiar si in lumea araba este consemnat consumul de itriyya, aliment asemanator cu o sfoara, obtinut din semolina si uscat inainte de gatire, care era importat din Sicilia.

Istoricii culinari estimeaza ca pastele asa cum le stim azi au aparut in Italia, ca urmare a comertului pe Marea Mediterana din perioada Evului Mediul. Incepand cu secolul al XIII-lea referintele la preparate cu paste - macaroane, ravioli, gnocchi, vermicelli - au devenit tot mai dese in Peninsula Italica. In secolul al XIV-lea, exista referinte, in Decameronul lui Boccaccio, la un munte de parmezan pe care erau rostogolite la vale macaroane si ravioli.

Pastele sunt de doua feluri: uscate sau proaspete

Cele uscate sunt in general cele din comert, avand un termen de valabilitate mai mare. Ele sunt obtinute printr-un proces de extruziune. Pastele proaspete sunt, de obicei, preparate acasa, cu multa rabdare; foile din care se obtin pastele pot fi trecute printr-o presa speciala sau intinse cu clasicul sucitor pe care si mama ta il are in bucatarie, dar se obtin, mai ales, cu multa rabdare.

In secolul XIV-XV pastele uscate au devenit populare pentru ca puteau fi pastrate mult mai usor si mult mai mult, fara sa se altereze. Dupa ce pastele au ajuns in Lumea Noua, un secol mai tarziu ele erau prezente deja pe tot Globul.

Cum au ajuns tipurile de paste sa aiba atat de multe denumiri

In Italia, de exemplu, ele sunt „botezate” diferit in fiecare regiune; pastele cavatelli, de exemplu, au 28 de denumiri diferite, in functie de oras sau regiune. Pastele pot fi lungi sau scurte, tubulare sau plate, rasucite sau drepte, cu forme decorative sau simple; unele pot fi umplute, altele nu.

Cand au inceput sa se gateasca pastele cu rosii

Tomatele au ajuns in Italia in secolul al XVI-lea si au fost introduse in bucataria italiana in secolul al XVII-lea. Prima reteta scrisa de paste cu sos de tomato dateaza din 1790, cand a fost publicata intr-o carte de bucate semnata de Francesco Leonardi. Inainte sa inceapa sa fie combinate cu sos de rosii, pastele se mancau goale, cu degetele.

Cum se faceau pastele in vechime

La inceputul secolului al XVII-lea, la Napoli exista o masina rudimentara pentru facut paste. Mult mai tarziu au aparut ustensile speciale pentru paste, cum este presa pe care o cunoastem azi.

In 1740 a fost eliberata prima licenta pentru o fabrica de paste, la Venetia. In 1759 s-a deschis, la Pest, in Ungaria, una dintre primele fabrici de paste din Europa Centrala.

In secolul al XX-lea, odata cu modernizarea tehnologiei si cu descoperirea procesului de extruziune, au inceput sa fie fabricate mai multe tipuri de paste, de dimensiuni si forme diferite.

Cei mai mari consumatori de paste din lume sunt, desigur, italienii; in 2008 se estima ca un italian manca peste 27 kg de paste pe an, de trei ori mai multe decat un american.
preparat din paste
Care este istoria pizzei?
Trei retete de paste usor de gatit pentru copii
Pizza test
Ce stii despre pizza?
Ce spune despre tine pizza preferata?
Trei retete de Paste pe care le prepar impreuna cu mama

Istoria ciocolatei
Istoria croissantului
Istoria pufuletilor

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana in 1989 ''Ziua Internationala a Femeii'' era stiuta ca ''Ziua mamei''. Dupa 1989 ''Ziua mamei'' a inceput sa fie perceputa de o parte a romanilor ca fiind ''Ziua Femeii''.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula si Bulangioaica erau casatoriti de 25 ani. Intr-o vineri, Bula vede sub pat o valiza.
- Ce e cu valiza asta?
Se rosi Bulangioaica un pic si zise:
- Dragule, trebuie sa-ti marturisesc ceva. Deschide valiza. Deschide Bula valiza si inauntru erau: trei cartofi si 50.000 de dolari.
- Ce e, fa, cu cartofii astia?
- Dragule, de-a lungul casniciei noastre, de cate ori te-am inselat... am pus un cartof in valiza.
- E, lasa ca nu-i asa rau. Dar ce e cu cei 50.000 de dolari?
- Pai, de cate ori am adunat un kil, l-am vandut.

› vrei mai mult