Enciclopedia clopotel

Rafflesia

Plimbandu-te prin padurile din sud-esul Asiei, ai putea fi izbit de un miros dezgustator semanand cu cel al carnii aflate in putrefactie. Urmarind acest miros greu, vei ajunge la una dintre cele mai ciudate plante de pe Pamant. Un cercetator a numit-o Rafflesia, dupa numele lui Sir Thomas Stamford Raffles, guvernatorul coloniei britanice care a pus bazele Singaporelui. Oamenii au numit-o "irisul cu mirous de cadavru". Dar Rafflesia nu este un iris, asa cum nu este nici o simpla planta cu flori.

Raffesia

Aceasta nu are peduncul, frunze si nici macar radacini. Planta e formata din cateva tulpinite lungi si foarte subtiri si o floare cu o circumferinta de 90 de cm, adica cea mai mare floare din lume. Cu cinci petale rosii, ce seamana cu niste halci de carn, aceasta floare detine si un record in ceea ce priveste greutatea. Un exemplar mare poate cantari mai mult decat un copil de un an.

Rafflesia e la fel de mare ca roata unui autobuz, insa nu prezinta radacini, peduncul, sau frunze cu care sa se poata hrani. Aceasta planta parazita fura alimentele gata pregatite pentru ale altei plante.

Rafflesia se inmulteste prin interiorul unor seminte lipicioase produse de exemplarele femeiesti din care se dezvolta tulpinitele. Aceasta se camufleaza pe coaja vitei-de-vie salbatice din jungla. Dupa noua luni, infloreste o noua Rafflesia.

 

Recorduri imbatabile - Editura Gama